Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2015 12:49

До зими Україна може обійтися без російського газу

До зими Україна може обійтися без російського газу
Фото: rbc.ua

Україна може не поспішати з укладенням угоди з Росією про постачання газу по "літньому пакету". Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин журналістам за підсумками переговорів щодо газу в форматі Росія-Україна-ЄС.

"Я думаю, велика надія, що на одній-двох зустрічах, що пройдуть протягом наступних трьох тижнів може бути досягнута домовленість. Насправді, в української сторони немає такої критичної необхідності укладати швидку угоду - це "Газпром" теж прекрасно розуміє. Ми зараз маємо досить сильні позиції", - сказав він.

Міністр підкреслив, що Україна отримує необхідний обсяг реверсу з Європи і веде політику зниження обсягів споживання газу в країні.

"Обсяг потоку з Європи у нас достатній, споживання різко падає в Україні, оскільки там і цінову політику держава змінює і багато уваги приділяється енергоефективності, змінюється структура ринку. Істотні зміни відбуваються, тому споживання протягом останніх двох місяців впало десь на 15-20%. І ми очікуємо, що такий тренд буде продовжуватися. Більше того, ми найближчим часом очікуємо, що буде прийнято рішення щодо зменшення споживання газу "Теплокомуненерго", - сказав Демчишин.

Він зазначив, що за зниження обсягів споживання, власного і реверсного газу Україні вистачить на літній період.

"Я думаю, що споживання газу ще буде скорочуватися. Відповідно того видобутку, який є в Україні - 55 млн на добу, плюс додатково реверс - 40 мільйонів, не менше - нам достатньо для того, щоб збалансувати споживання протягом як мінімум літнього періоду", - додав він.

Демчишин підкреслив, що Україна не відмовляється купувати газ у Росії, але зазначив, що російський газ обходиться дорожче реверсного.

"Передоплату "Газпром" отримує по мірі того, як "Нафтогаз" оцінює необхідність в отриманні додаткового обсягу понад те, що ми видобуваємо в Україні і, що ми отримуємо з Європи. Вартість газу з Європи значно нижча, ніж той газ, який ми отримуємо з Росії. Відповідно, ми купуємо газ ("Газпрому" - ред.) за залишковим принципом, тому що він значно дорожче - більше 15% різниця в ціні", - сказав він.

Демчишин також повідомив, що на зустрічі РФ і Україна домовилися під егідою Єврокомісії обговорити поставки по "літньому пакету" до 1 квітня.

Зараз ви читаєте новину «До зими Україна може обійтися без російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути