пʼятниця, 28 листопада 2014 13:46

Держборг України майже сягнув трильйона гривень

Держборг України майже сягнув трильйона гривень
Фото: acf.ua

Станом на 31 жовтня 2014 року державний борг України складав 945,3 мільярдів гривень, або 63,7% ВВП. За жовтень поточного року борг зменшився на 16,7 мільярдів гривень, або на 1,1% ВВП. Про це пише ресурс Ціна держави.

Зменшення боргу відбулося за рахунок того, що 1 жовтня НАК "Нафтогаз України" здійснила погашення зовнішніх облігацій на суму 1,6 млрд дол. (20,7 млрд грн).

Хоча темп здійснення запозичень і уповільнився, девальвація гривні збільшуватиме розмір боргу, 54,6% якого зараз – в іноземній валюті. Станом на 27 листопада поточного року, офіційний курс гривні складає 14,97 грн. Це означає, що вже скоро борг перевищить один трильйон гривень, пише видання.

Зовнішніх позик у жовтні Україна не отримувала, а третій та четвертий транші МВФ (2,8 млрд дол.) навряд встигнуть надійти в Україну до кінця 2014 року.

Місія Фонду працювала в Києві з 11 по 25 листопада, але це був тільки початковий раунд. Дискусія продовжиться після формування уряду.

Така сама ситуація і з Євросоюзом та Світовим банком. Наступні транші від них (відповідно 0,5 млд євро та 0,5 млрд дол.) затримуються. Ймовірно, вони вичікують на рішення МВФ.

Нагадаємо, що у вересні було отримано 1,4 млрд дол. від МВФ та 0,5 млрд дол. від Світового банку, а в листопаді – 0,3 млрд євро від ЄС.

Випуск внутрішніх облігацій для збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" у жовтні також не здійснювався. Ще нагадаємо, що у серпні-вересні поточного року з цією метою Мінфін здійснив випуск облігацій на суму 72,6 млрд грн.

Проте, на цей раз Мінфін почав випускати внутрішні облігації з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. У жовтні було здійснено випуск на 1 млрд грн (усього Кабмін затвердив 10,1 млрд грн).

 

 



Зараз ви читаєте новину «Держборг України майже сягнув трильйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути