Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2016 19:15

Чи зможе НБУ збільшити валютні резерви?

Чи зможе НБУ збільшити валютні резерви?
ua-ekonomist.com

Чи зможе Національний банк наростити валютні резерви, як і планує - до 18,7 млрд дол. в цьому році і 22,6 млрд дол. в 2017 році, в коментарі Gazeta.ua розповів аналітик Альпарі Антон Козюра.

"Зростання обсягів золотовалютних резервів залежить від двох чинників. Перший - наскільки вдало пройде запланована приватизація частини державних активів. Поки що, незважаючи на її офіційний старт, вона пробуксовує. Так, стартову ціну на Одеський припортовий завод в МВФ і ЄБРР назвали завищеною. Це ставить під сумнів вірогідність укладення угоди. Другий фактор - це отримання кредиту від того ж МФВ ", - говорить Козюра.

НБУ в своїх прогнозах виходить з позитивного сценарію по приватизації і щодо чергового траншу. Аналітики втішають: на даний момент обсяг золотовалютних резервів достатній для стійкого курсу.

"Саме золото-валютні резерви є інструментами, якими регулятор коригує курс в ту або іншу сторону. Разом з тим залишається ряд питань по реальній ліквідності тих активів, які в даний момент відносяться до ЗВР. Наприклад, спірним бачиться можливість зараховувати до резервів транші міжнародних фінансових інститутів, зокрема МВФ. В умовах чергового витка політичної кризи резерви можуть виявитися в дефіциті ", - говорить експерт.

Як повідомлялося, в травні 2016 року міжнародні резерви України зросли на 2,2% до $ 13,536 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможе НБУ збільшити валютні резерви?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути