Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2014 12:39

Через санкції в Росії збитковий кожен п'ятий банк - експерти

Через санкції в Росії збитковий кожен  п'ятий банк - експерти
Фото: segodnya.ua

Російська банківська система стрімко втрачає прибутковість. Кожен п'ятий російський банк у вересні був збитковим, при цьому втрати банкірів порівняно з минулим роком збільшилися в шість разів, передає Газета.RU.

"На думку експертів, ситуація викликана санкціями Заходу. За підсумками вересня 2014 року, в російській банківській системі збитковою виявилася 191 кредитна організація, або майже кожен четвертий банк (22,2%), про що свідчить інформація, опублікована у понеділок на сайті Центрального банку", - пише видання.

У першому півріччі зазнали збитків  217 банків з 869 (25%). Сукупні збитки кредитних організацій за підсумками трьох кварталів склали 64,6 млрд руб., що майже в шість разів більше, ніж в аналогічний період минулого року (10,3 млрд руб.).

З початку року прибуток банків впав майже на 10%. При цьому прибуток, отриманий російськими кредитними організаціями за дев'ять місяців 2014 року, також скоротився - на 8,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 685,2 млрд руб.
Погіршення стану банківської системи експерти вважають наслідком дії цілого ряду причин.

Зокрема, з початку року Центробанк змінив вимоги щодо резервування активів. Резерви російських банків з початку року, за офіційною статистикою, збільшилися на 22,8%. Відповідно, зросли і витрати банків на формування резервів.

З іншого боку, вважає партнер ФБК Олексій Терехов, збільшилась витратна база комерційних банків, оскільки залучати кошти так само дешево, як ще на початку цього року, банки більше не можуть. Крім зовнішньополітичних подій на вартість пасивів вплинуло і підвищення ключової ставки Центробанку до 8%.

Зазначимо, що більшість аналітиків сходяться на думці, що ЦБ доведеться ще раз підняти ставку для боротьби з діями спекулянтів на валютному ринку. Російський банківський сектор чекає збільшення збитків за кредитами, зростання вартості фондування і зниження показників прибутковості та капіталізації. Разом з тим, ситуація в російській економіці не сприяє отриманню надприбутків для банків: компанії витрачають менше коштів на розвиток, громадяни радше заощаджують, а не витрачають.

Нагадаємо, що 21 жовтня агентство Moody's знизило рейтинги семи найбільших російських банків слідом за оголошенням про зниження кредитного рейтингу РФ з Baa1 до Baa2. У списку з низьким рейтингом опинився "Ощадбанк", "ВТБ Банк", "Газпромбанк", "Россельхозбанк", Агентство іпотечного житлового кредитування, "Зовнішекономбанк", а також "Альфа-Банк". Прогноз агентства за довгостроковими рейтингами цих фінансових установ є негативним.

Крім того, минулого тижня агентство S&P оприлюднило звіт, в якому йшлося про те, що прибуток найбільших кредитно-фінансових організацій Росії у 2014 році скоротиться майже вдвічі через санкції і кризу в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Через санкції в Росії збитковий кожен п'ятий банк - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути