пʼятниця, 28 листопада 2014 16:54

Через Нацбанк долар може зникнути в обмінниках - експерт

Через Нацбанк долар може зникнути в обмінниках - експерт
Фото: volynpost.com

Дії Національного банку України щодо скорочення продажу валюти фінансовим установам на аукціонах з п'яти мільйонів доларів до трьох, спричинить ще більший дефіцит валюти і навіть її відсутність у продажу для населення.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив Олексій Лупоносов, економіст, директор банківського порталу ua-banker.com.ua.

"На жаль, це призведе до того, що ми з вами не зможемо купувати валюту взагалі. Якщо сьогодні ми ще могли купувати валюту за курсом, який банки виставляли, то сьогодні-завтра її перестануть продавати взагалі", - сказав експерт.

Водночас, цей крок регулятора він вважає вимушеним. "Нацбанк не може надрукувати долара. Вони продали третину золотих запасів, перевівши в готівковий долар", - зазначив він.

На думку економіста, дефіцит валют на ринку зумовлений інструкцією Національного банку, відповідно до якої імпортери мусять продавати 75% валюти від суми надходження.

"Нацбанк своїм рішенням зробив так, що імпортери змушені продавати йому майже всю свою валюту, тому нам, звичайним людям, сьогодні немає звідки взяти готівковий долар. Ми можемо його купувати тільки в Нацбанку. То якщо і Нацбанк не буде сьогодні продавати долар, то тоді його не буде в Україні. Буде створюватися штучний дифіцит цієї валюти. Як наслідок - зростатиме паніка, якимось чином цей долар буде у неофіційних мінял, але в офіційних банків його не буде", - розповів пан Лупоносов.

Він вважає, що єдиний правильний вихід - це відміна відповідної інструкції Національного банку.

"Треба розблокувати цю норму. Валюта прийде в Україну, коли імпортер буде вирішувати, за яким курсом йому валюту продати і коли. У нас плюсове торгівельне сальдо. Статистика показує, що продаємо товар і навіть в Європу, але справа в тому, що гроші до нас не заходять. Імпортери зараз роблять всілякі схеми, щоб ці гроші залишалися за межами України. Коли Нацбанк скасує цю норму, долар з'явиться десь за курсом 16 - 16,5, але потім він буде дешевшати до 15 і 14,95", - сказав експерт.

 

Автор: Лілія Дворецька

 

 

 

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «Через Нацбанк долар може зникнути в обмінниках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути