Ексклюзиви
пʼятниця, 31 жовтня 2014 12:22

Через кредит Януковича Україні загрожує дефолт

Через кредит Януковича Україні загрожує дефолт
Фото: ipress.ua

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service стверджує, що Україну може спіткати дефолт, якщо Росія вимагатиме дострокового погашення євроооблігацій, які їй продав колишній президент Віктор Янукович під час Євромайдану.

Агентство нагадує, що в разі зростання боргового навантаження української економіки вище 60% ВВП, Росія може вимагати від України дострокового погашення єврооблігацій на $ 3 млрд, що передбачено умовами випуску цінних паперів, передає Укрінформ.

Moody's не виключає, що подібні дії Росії можуть викликати кросс-дефолт по всіх інших суверенних зобов'язаннях України.

"Ми бачимо ризик, що пред'явлення Росією єврооблігацій до дострокового погашення, може викликати кризу ліквідності в Україні і, в кінцевому рахунку, обумовити дефолт країни", – попереджають експерти Moody's.

За розрахунками агентства, до кінця поточного року співвідношення державного боргу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) зросте до 70%, тоді як ще на початку поточного місяця агентство прогнозувало до 66% ВВП.

"Ми очікуємо, що економіка України в 2014 році скоротиться на 7-8% і в 2015-му ще на 2% році. При цьому існують ризики ще більшого падіння. Беручи до уваги, що співвідношення державного боргу до ВВП до кінця року може досягти близько 70% ВВП порівняно з 41% минулого року, різка девальвація гривні (на 38% з початку року) підвищує тиск на стійкість суверенного боргу", – повідомили аналітики Moody's.

Нагадаємо, у грудні 2013 року колишній президент України Віктор Янукович продав Росії українські єврооблігації на $3 млрд. Ці гроші повинні були стати першим траншем допомоги з боку Росії, про яку домовився Янукович з президентом РФ. Папери були випущені під 5% річних на два роки. Термін їх погашення настає в кінці 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «Через кредит Януковича Україні загрожує дефолт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути