Ексклюзиви
вівторок, 13 січня 2015 13:48

Через борги і відсутність реформ Україна опинилась на межі дефолту - Moody's

Через борги і відсутність реформ Україна опинилась на межі дефолту - Moody's
Фото: rt.com

Посилення внутрішньої і зовнішньої геополітичної кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями країни.

Про це йдеться в повідомленні експертів міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно йому, одним із ключових внутрішніх ризиків для України є невизначеність надходжень зовнішнього фінансування на тлі дуже низького рівня валютних резервів країни.

"Поповнити валютні резерви можуть кошти Міжнародного валютного фонду (МВФ), але наступний транш програми, обсягом $2,4 млрд, може бути отриманий через місяць або більше, оскільки черговий перегляд програми ще не завершено", - зазначає агентство.

Водночас, уряду України у поточному році необхідно виплатити близько $10 млрд у рамках обслуговування зовнішніх боргових зобов'язань, нагадують експерти. Існуючої програми кредитування МВФ, ЄС та інших кредиторів недостатньо, щоб покрити ці платежі, тому уряд, ймовірно, буде змушений шукати додаткові джерела фінансування. Крім того, суттєвої зовнішньої фінансової підтримки потребують банки і держкомпанія "Нафтогаз України". На цьому тлі, ризик дефолту за суверенними або квазісуверенними зобов'язаннями надзвичайно високий.

Іншим фактором, який негативно відбивається на фінансовому становищі України, є низький рівень розвитку державних інститутів.

"Імплементація обіцяних реформ відсутня, програма співпраці з МВФ проходить з порушенням умов і вимог. Як наслідок, відсутність структурних реформ перешкоджає реалізації економічного потенціалу України", - зазначає агентство.

Не менш ризикованою для країни є значна частка в держборгу зобов'язань в іноземній валюті та умовних зобов'язань, і, зокрема, НАК "Нафтогаз України".

Крім того, фінансовий стан України погіршив різкий економічний спад і девальвація гривні минулого року.

Як повідомлялося, державні запозичення в 2015 році заплановані в обсязі 293,84 млрд грн, зокрема зовнішні - 180,97 млрд грн.

Обсяг погашення державного боргу в поточному році оцінюється в 158,88 млрд грн, у тому числі зовнішнього - 97,6 млрд грн.

Крім того, в держбюджеті-2015 виділено 74,66 млрд грн на обслуговування державного боргу, що на 55,6% перевищує дані Держказначейства за 2014 рік.

Таблиця фінансування держбюджету-2015 крім того передбачає викуп урядом цінних паперів на суму 88,29 млрд грн, хоча текстова частина закону допускає перевищення цієї суми.тк

Зараз ви читаєте новину «Через борги і відсутність реформ Україна опинилась на межі дефолту - Moody's». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути