середа, 25 травня 2016 17:45

Частину субсидій можуть давати грошима - експерт

Частину субсидій можуть давати грошима - експерт

Ініціатива глави "Нафтогазу" Андрія Коболева про виплату грошима частини субсидії, яку зекономили люди, логічна й доречна. Можливо, такий експеримент започаткують вже цього літа. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів голова спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Треба визначитися, на які обсяги давати дотацію, перерахувати на рахунки в банки. І як у Європі, ввести порядок, коли теплокомуненерго чи газопостачальна фірма, чи електропостачальна списують із рахунку споживача гроші за свої послуги. За невикористані гроші можна зробити утеплення чи удосконалити опалення, щоб споживати менше газу, дров, електрики", - сказав експерт.

На думку Юрія Корольчука, експеримент варто почати з окремих категорій соціально незахищених громадян - матерів-одиначок, інвалідів. А потім поширити досвід на всіх отримувачів субсидій. Звичайно, є ризик, що гроші проїдять або будуть з ними хитрувати.

"Для того, щоб гроші використали ефективно, держава має провести просвітницьку роботу з енергозбереження, допомогти консультаціями щодо вибору матеріалів для утеплення, обладнання. Крім того, можуть піти роки на перевірку умов отримувачів субсидій, чи дійсно вони потребують державної допомоги. Також держава має допомогти продати велике житло бідним власникам", - сказав експерт.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева розкритикував ідею монетизації субсидій. На його думку, призначені для субсидій гроші люди витрачатимуть на ліки, інші термінові потреби і нарощуватимуть борги перед комунальниками. Крім того, на думку міністра, держава витратить багато часу на відкриття 9 млн персональних рахунків у банках.

Зараз ви читаєте новину «Частину субсидій можуть давати грошима - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути