Ексклюзиви
середа, 04 листопада 2015 11:55

Близький до Гонтаревої фонд заробив 30 мільйонів на облігаціях "банку Пшонки"

Близький до Гонтаревої фонд заробив 30 мільйонів на облігаціях "банку Пшонки"
Фото: tsn.ua

Через ланцюг перепродажу в інвестфонді ICU (серед власників значилася глава НБУ Валерія Гонтарєва) виявилися облігації внутрішньої державної позики, виведені з "БГ Банку" напередодні введення в ньому тимчасової адміністрації.

Про це йдеться в матеріалі "Наші гроші".

Журналісти відзначають, що інвестфонд ICU виявився останнім власником цих ОВДП, погашення яких відбулося в березні і квітні 2015 року, коли курс долара становив 22-23 грн.

"Таким чином фонд повинен був заробити ОВДП на понад 30 млн грн", - йдеться в матеріалі.

Журналісти також з'ясували, що першими цінні папери банку викупила компанія ПАТ "Тера Інвест", власниками якої були бізнесмени з Дніпропетровська Сергій Антонов і Філіпська Ірина.

Потім паперу перемістилися в інші структури цих бізнесменів - "Фондовий актив" та "Центральний брокер". Незабаром папери надали у компанії "Калина трейд". В свою чергу компанія "Калина" продала їх за 70 млн грн компанії "Інвестиційний капітал — Фонд облігацій", який входить до групи ICU.

Зазначимо, що згідно коментаря прес-служби НБУ, керівництво ПАТ "БГ Банк" провело цю операцію всупереч вимогам регулятора, за відсутності первинних документів та підстав для її здійснення.

"Внаслідок цього було завдано значних збитків банку. На вимогу НБУ банк протягом тривалого часу так і не надав жодних підтвердних документів щодо здійснення цієї операції та відповідних обґрунтувань. В результаті 27 листопада 2014 року ПАТ "БГ Банк" було віднесено до категорії неплатоспроможних. Операція була проведена через ПАТ "Розрахунковий центр" в надзвичайно короткі строки. Документи щодо операції в банку були відсутні. Погодження даної операції з куратором не відбувалось, а для маскування збитку від неї банк в той же день здійснив дооцінку інших активів. Це був відвертий фрод", - заявили в Нацбанку.

За часів Віктора Януковича, нагадує видання, "БГ банк" належав оточенню Артема Пшонки.

Після втечі генпрокурора Віктора Пшонки новими власниками банку стали чотири мешканці Івано-Франківська, у тому числі, за даними "Наших Грошей", син колишнього губернатора Прикарпаття Ярослав Волковецький. Після призначення Гонтаревої головою Нацбанку новими власниками стали вісім офшорок з власниками-кіпріотами або мешканцями Донецьку.

Зазначимо, що Гонтарева пішла з посади глави інвестфонду ICU і продала свою долю в ньому у червні 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Близький до Гонтаревої фонд заробив 30 мільйонів на облігаціях "банку Пшонки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути