середа, 26 жовтня 2016 10:00

Без посилення відповідальності перед суспільством НБУ залишатиметься "закритим акціонерним товариством" - експерт

Без посилення відповідальності перед суспільством НБУ залишатиметься "закритим акціонерним товариством" - експерт

Незалежність Нацбанку має бути прямо пропорційна публічності та прозорості його роботи, чого, на жаль, сьогодні немає.

Таку думку в коментарі журналістам висловив голова ради Асоціації українських банків і керівник профільної кафедри Київського національного економічного університету, кандидат економічних наук Станіслав Аржевітін.

Таким чином, експерт відреагував на внесений до Верховної Ради 10 жовтня профільний законопроект під №5257 про внесення змін до деяких законодавчих актів про забезпечення прозорості діяльності Національного банку України і підвищення його відповідальності перед суспільством. Серед розробників даного документа - народні депутати Олег Ляшко, Сергій Рибалка і Віктор Галасюк.

"Для того, щоб НБУ був дійсно національним банком, а не своєрідним закритим акціонерним товариством, на законодавчому рівні ми повинні негайно роз'яснити норму Конституції про стабільність грошової одиниці – за те, за що НБУ відповідає. І в законі розписати: що таке "стабільність грошової одиниці". І якщо ця стабільність не виконується, це повинно автоматично призводити до звільнення голови Нацбанку. Це має бути першочерговий критерій, і він негайно "приводитиме до тями" будь-якого голову НБУ", - впевнений експерт.

Аржевітін вважає, що ухвалення змін до діючого законопроекту серед іншого має "прив'язати" відповідальність керівників вітчизняного Центробанку, в тому числі процедуру звільнення керівництва НБУ в прямій пропорційній залежності від виконання основних положень грошово-кредитної політики. А оплата праці членів Ради НБУ має бути обов'язково прив'язана до правильності розробки і реалізації грошово-кредитної політики.

"Що до звітності НБУ, то зараз це повністю відсутнє. Нацбанк перетворився в останні роки на якусь закриту контору, яка навіть не приймає основи грошово-кредитної політики. Ми не мали їх у 2015 році, не було цього документа цього року, немає його проекту і на наступний рік. Тобто суб'єкти господарювання взагалі не знають, яка у нас грошово-кредитна політика", - говорить кандидат економічних наук Аржевітін.

Експерт вказує на той факт, що відповідно до меморандуму з МВФ, наш Центробанк готує для цієї структури близько 40 всіляких щоденних, щотижневих, щомісячних та інших звітів. І при тому величезному об'ємі звітності в НБУ вже забули про державну таємницю, і про таємницю бізнес-процесів. Аржевітін вважає, що частину цієї звітності необхідно направити в профільний парламентський комітет. І при цьому даний комітет міг би контролювати головні параметри діяльності НБУ.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності звернувся до президента України Петра Порошенка з пропозицією звільнити голову Національного банку Валерію Гонтареву.

Зараз ви читаєте новину «Без посилення відповідальності перед суспільством НБУ залишатиметься "закритим акціонерним товариством" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути