вівторок, 15 липня 2014 11:40

Без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад - експерт

Без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад - експерт
фото: lenta-ua.net

Верховна рада прийняла закон "Про запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи", а також внесла зміни до законодавчих актів закону "Про банки й банківську діяльність України". Відповідно до цих змін вводиться пеня для банків, що затримують видачу депозитів, тепер банки відповідатимуть за валютні маніпуляції, Нацбанк отримав право обмежувати виплату депозитів, якщо відтік вкладів із банківської системи понад 5%, власників банку зобов'язали нести відповідальність за дії, що суперечать інтересам вкладників, а також інші положення.

"Зараз ситуація на банківському ринку як ніколи потребує втручання держави. Банки майже не підконтрольні держрегулюванню, - розповідає Олексій Лупоносов, кандидат економічних наук, керівник банківського портал ua-banker.ua. - Через це фінустанови банкрутують, вкладники почуваються ошуканими."

На думку, економіста прийняття закону "Про запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи" є позитивним сигналом для вітчизняного банківського ринку.

"Це свідчать про те, що влада починає наводити лад. Намагається встановити контроль над банками. Однак без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад. Ще півроку тому політики говорили про люстрацію у банківській сфері. Натомість це й лишилося розмовами. Топ-персонал одного збанкрутілого банку приходить до іншого, потім банкрутує інший. Люди прокручують свої корупційні схеми, аби нажитися. І таких випадків багато, - розповідає Олексій Лупоносов. - Наприклад, відомо, що топ-персонал, який працював у банку "Надра", перейшов у "Платинум-банк". Зараз "Платинум" почав занепадати. Цих працівників ніхто не притягає до кримінальної відповідальності. Вони можуть влаштовуватися в інші фінустанови".

Для змін у банківській сфері необхідна люстрація не лише у банківській сфері, а й серед державних чиновників.

"Це головна вимога. Якщо люстрації не буде, всі починання уряду й актуальні закони Верховної Ради будуть зведені нанівець. Середня ланка чиновників і нижня відверто саботуватимуть їх. Зміни не впроваджуватимуться".

Зараз ви читаєте новину «Без люстрації банкірів у банківській сфері неможливо навести лад - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути