Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2014 12:59

Апетити ростуть: Росія чекає від Києва $3,9 млрд для відновлення постачання газу

Апетити ростуть: Росія чекає від Києва $3,9 млрд для відновлення постачання газу
Олександр Новак. Фото: www.kp.ru

Глава Міненерго Росії Олександр Новак наполягає, щоб Київ для відновлення постачання російського газу повинен не тільки внести $ 1,9 млрд передоплати за нові поставки, а й погасити $ 2 млрд боргу за раніше отриманий газ.

Про це він заявив журналістам.

У той же час українська сторона заявила про намір провести перший транш в оплату боргу в кінці жовтня в розмірі $ 1,5 млрд.

"$ 1,9 млрд - це вартість 5 млрд кубометрів, які вони хочуть купити як мінімум і внести передоплату. Передоплата, швидше за все, буде кожен місяць, виходячи з потреб. $ 3,1 млрд - це та цифра, яка повинна бути оплачена двома траншами: $ 2 млрд до початку поточних поставок і решта $ 1,1 млрд - до кінця року. У чому розбіжність: по-перше, вони озвучували три транші: $ 1,5 млрд, $ 0,8 млрд, $ 0,8 млрд, по-друге, оплачувати вже після початку поставок", - сказав Новак.

"Це принципова річ. Момент передоплати та оплати часткової заборгованості в $2 млрд це процес, який одночасно. Для нас принципово, що до початку поставок повинна бути погашена частина боргу. Це позиція, яку ми і навесні озвучували, і зараз. Ні про які нові поставках не може бути мови, якщо не буде частини боргу. Інакше це виходить гра в одні ворота, коли ми знову будемо поставляти газ, а питання про борг відкладати на потім", - аргументував він.

"Українська сторона готова оплатити частину боргу - $ 3,1 млрд, яку вони розрахували за своєю ціною, яку вони придумали - по $ 268,5 за тисячу кубометрів. Тобто той борг, який $ 5,3 млрд складається по фактично виставленими рахунками. Вони собі віртуально порахували за ціною $ 268, вони готові це заплатити. Гроші ці передбачені і виділені МВФ. Сума, що залишилася визначиться виходячи з рішення арбітражного суду. Якщо ціна буде якась така крайня, то буде $ 5,3 млрд або $ 3,1 млрд", - додав А .Новак.

"У нас немає розбіжностей по цифрах. Ми згодні, щоб вони $ 3,1 млрд заплатили. Але щодо термінів є не до кінця узгоджені позиції, які, сподіваємося на цьому тижні врегулювати. Ми з нашого боку практично готові по цьому пакету все зробити, про що ми домовилися. Ми почекаємо в найближчі дні реакції української сторони. І буде тоді зрозуміло ", - сказав російський міністр.

Зараз ви читаєте новину «Апетити ростуть: Росія чекає від Києва $3,9 млрд для відновлення постачання газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути