вівторок, 26 липня 2016 11:01

Аграрний фонд впливатиме на ціни гречки, вівса і жита

Аграрний фонд впливатиме на ціни гречки, вівса і жита

Публічне акціонерне товариство "Аграрний фонд", крім закупівель зерна, буде поповнювати запаси і нішевими культурами, такими як гречка, овес і жито, розповів голова правління компанії Андрій Радченко.

Про це повідомляє "Новое время".

"Якщо ліквідність ринку продовольчого зерна більша, тобто його просто купити, то ліквідність нішевих культур - гречки, вівса і жита - дуже маленька", - сказав він. При цьому Радченко зазначив, що закупівлі потрібно планувати заздалегідь, ще на стадії сівозміни.

Такі закупівлі потрібні, впевнений директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Будь-яка держава повинна мати стратегічні запаси продовольства та інших товарів.

За його словами, нішеві культури потрібні, оскільки вони фактично забезпечують правильне харчування. Наприклад, гречка є однією з найбільш необхідних в раціоні. "А коли ми бачимо, що ціни на неї можуть бити світові рекорди, це забезпечить не тільки продовольчу безпеку, але і стабілізацію цін", - пояснює він.

Іноді, продовжує Дорошенко, досить навіть обсягу в 5-10%, щоб серйозно вплинути на ринок.

Аграрний фонд в Україні виконує функцію державного інтервенційного агента, говорить виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Жемойда. Така практика досить поширена. Наприклад, такі закупівлі існують в ЄС. А ось форвардні закупівлі застосовуються в США. В Україні це допомагає сільгоспвиробникам отримати частину фінансування за попередньою оплатою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрогнозували ціну гречки нового урожаю

Аналітик зернових ринків компанії "ПроАгро" Ярослав Левицький також наголошує на необхідності закупівлі нішевих культур. "Головне - щоб на це були гроші", - говорить він. Левицький каже, що збір жита щороку зменшується, так як його невигідно вирощувати. І вже цього року було імпортовано досить великі обсяги білоруського жита.

З іншого боку, додає керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій, важливо уникнути корупційної складової. Поки незрозуміло за яким принципом обирають партнерів, у яких Аграрний фонд купуватиме або продавати продукцію.

А ось чи дійсно Аграрний фонд зможе вплинути на ринкові процеси буде залежати від того, як вони будуть діяти. Якщо вони будуть діяти як трейдери і купувати продукцію за мінімальною ціною, а продавати за максимальною, це нічого не змінить, каже Левицький. А в разі виходу на ринок з інтервенціями в період дефіциту або для того, щоб збивати спекулятивні ціни, ефект буде позитивний.

Зараз ви читаєте новину «Аграрний фонд впливатиме на ціни гречки, вівса і жита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути