Ексклюзиви
пʼятниця, 14 лютого 2014 17:03

20 тисяч за місяць можна заробити на пошитті весільних суконь
4

Фото: надане Анастасією Матюхіною

Анастасія Матюхіна з Чернівців шиє весільні і вечірні сукні на дому. Такий бізнес годує її сім'ю уже восьмий рік.

"Шити сукні я навчилася ще у третьому класі, - розказує Матюхіна. - Але тоді це були весільні і вечірні плаття для ляльок Барбі. Спочатку сукні просто дарувала подружкам і сусідкам, з якими на одному дитячому майданчику ляльками гралися. Своє перше замовлення за гроші виконала у восьмому класі. Мама однієї з дівчаток, для Барбі якої я пошила сукню, привела мене до своєї подруги. Та колекціонувала ляльок і їздила з ними на виставки по світу. Попросила пошити для них колекцію одягу".

Замовлення виконувала за готовими ескізами. За роботу отримала 500 грн.

"На той час то були великі гроші, - згадує Матюхіна. - після школи я пішла вчитися на швачку. Хоча могла вступити до університету на перекладача, але пошиття одягу стало для нас сімейним бізнесом. Шити вміли мама і тато. Свою першу сукню продала за 120 доларів. Тканину і каміння до неї наречена купувала сама".

Щоб пошити сукню, треба хоча б 3 рази прийти на примірки.

"На манекені і на дівчині сукня сидить по-різному. Навіть якщо в обох параметри 90-60-90, на людині, яка рухається, сидить і танцює, плаття матиме інший вигляд. Наречена на першій примірці обирає колір і фасон, а на наступних ми разом вносимо зміни у деталі пошиття", - каже Матюхіна.

Сукні для випускного вечора коштують від 1,5 тис. грн. Весільні - удвічі дорожчі. Найдорожчу продала влітку торік за 12 тис. грн..

"Заміж виходила донька нашого місцевого бізнесмена. Вона могла і за 12 тисяч євро сукню купити, але прийшла до мене, бо хотіла ексклюзивне вбрання. Принесла вирізки з журналів. Три сукні з семи - від американської дизайнерки Віри Вонг, решта - від українських дизайнерів. Кожна сукня була схожою одна на одну. Я показала замовниці чотири власні ескізи і вгадала. Серед них було плаття, яке вона хотіла - з дорогої тканини, оздоблене мереживом і всіяне камінцями Сваровські", - розповіла Матюхіна.

Найбільше замовлень має навесні. Тоді до швачки звертаються наречені, які планують побратися влітку, і випускниці.

"Тоді на роботу запрошую двох помічниць. У гарячий сезон маємо по 20 тисяч гривень в місяць. Мода на весільні сукні - це справа смаку. Найчастіше ідуть шити сукню ті, хто хоче неповторне плаття і не може це знайти у магазинах, на ринках у Хмельницьку і Чернівцях. Або дівчата з особливою фігурою, яким важко підібрати сукню, яка б гарно сіла і не була довгою чи закороткою. Здебільшого замовляють дівчата з Чернівців і сусідніх областей. Торік шила сукню для киянки. Обрала фасон як у герцогині Кейт Міддлтон", - підсумувала Матюхіна.

Зараз ви читаєте новину «20 тисяч за місяць можна заробити на пошитті весільних суконь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути