Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2016 22:18

"Заводи і шахти закрили" – як заробляють у Донецьку

"Заводи і шахти закрили" – як заробляють у Донецьку

Наприкінці листопада, у Харцизьку зупинив роботу один найпотужніших заводів з виробництва канатної продукції. Місцеві жителі стверджують, що самопроголошена "влада" спробували накласти руки на завод, і власникові довелося згорнути виробництво.

З кінця листопада співробітники заводу не виходять на роботу – їх відправили у неоплачувану відпустку на шість місяців. Тим не менш, керівництво заводу обіцяло виплатити заборгованість працівникам підприємства.

"Хочу поставити конкретну задачу: виконуйте наказ про просте. Нікому крім чергових не потрібно виходити на роботу до тих пір, поки ви не побачите інформацію про запуск на нашому офіційному сайті", – йдеться у зверненні гендиректора заводу Сергія Лавриненко.

Прості донеччани кажуть, що економіка Донбасу практично розвалена. Щоб прогодувати сім'ю, людям доводиться працювати по 16 годин на добу.

Динаміку безробіття на окупованих територіях можна легко відстежити за даними так званого "республіканського центру зайнятості". Так, за даними "РЦЗ", в середині літа на обліку стояло 38 тисяч осіб, які шукають роботу. На початку зими шукачів вже більше 50 тисяч. Традиційно, в основному потрібні робочі руки, ніж "білі комірці". Претендентів найчастіше влаштовують на тимчасову роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 75% переселенців не повернуться на Донбас - Тука

"Кожен раз пропонують працювати на будівництвах, відновлювати зруйновані будинки. Але вже всі знають – це "кидалово", можна пропрацювати місяць-два і не дочекатися грошей. Тому йдуть туди неохоче. До того ж вже ходять чутки, що з нового року завезення будівельних матеріалів з Росії не буде, а значить, не буде і відбудови. Так що який сенс смикатися, вже краще їхати гастарбайтером куди-небудь за кордон, влаштовуватися там на нормально оплачувану роботу", – поділився донеччанин Юрій Афендіков.

В списку вакансій "центру зайнятості" пропонуються копійчані зарплати лікарям, освітянам, інженерам (3000-8000 рублів, або 1200-3200 грн за курсом НБУ). Трохи більше заробляють водії, електромонтери, слюсарі, токарі та всі види керівних працівників (від 8000 до 20000 тисяч рублів, або 3200-8100 грн). Дуже багато вакансій має позначку "Квота. Для осіб з інвалідністю", причому інвалідам пропонують працювати лікарями, продавцями, вихователями в дитячих садах, архивариусами, викладачами, вантажниками, програмістами і касирами.

Зараз ви читаєте новину «"Заводи і шахти закрили" – як заробляють у Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути