Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2017 17:27

"Тиша найбільше лякає, бо тоді ворог готується до наступу" - військові Авдіївки
10

Фото: Денис Скриль

Промзона в Авдіївці залишається найгарячішою точкою АТО. Відстань до позицій бойовиків сягає 200-300 м. Бойові зіткнення майже не припиняються. Постріли з автоматів і кулеметів відбуваються щохвилини.

"Батальйон 72 окремої бригади зайшов на промзону в Авдіївку три місяці тому. Тільки стали, бойовики нас серйозно зустріли - із усіх видів зброї. Постійно були важкі бої. Два тижні не давали спокою ні вдень, ні вночі. Тепер у світлу пору зазвичай йдуть бої зі стрілецької зброї, а вночі підключають великі калібри. Коли стояв батальйон бойовиків "Сомалі" під командуванням Ґіві, вони намагалися зайти до нас на територію. Хотіли відбити будівлі та постійно посилали диверсійні групи. Але ми зуміли всі позиції відстояти і захиститися від атак. Коли ж у них ротація, то активність майже падає до нуля. Потім новий підрозділ пристрілюється, виявляє позиції і починає знову вести постійні бої. Мінських домовленостей не дотримуються зовсім. Коли оголосили період тиші, наступного дня в нас був тяжкопоранений, бо накривали забороненими мінами. Ми ж не відкривали вогонь. Щодня працюють САУ 120 і 152 міліметрові міномети. Про великокаліберні кулемети вже просто мовчимо. Інтенсивність боїв досить висока й постійно доводиться відповідати на обстріли", - розповів військовослужбовець 72 ОМБР із позивним "Пітон".

72 бригада бере участь в АТО з самого початку. Саме ці військові одними із перших тримали оборону в Донецькому аеропорту, пройшли кілька важких оточень і котлів. 16 січня відбулися святкування з нагоди 75-річчя від дня створення цієї військової частини.

"Багато з військових бригад пройшли миротворчі місії в Косово та інших країнах. Тому перехід до стандартів НАТО для нас буде найменш безболісний. Не маємо проблем із харчуванням, одягом і боєприпасами. Дух у бійців такий, що чекаємо лише наказу "вперед". Тут на промці ми вже воюємо зовсім по-іншому, не за радянськими книжками. Тому це дратує ворога. Найбільше нас лякає тиша. Це говорить тільки про одне - ворог готується до чогось. Або в них ротація, або підвезли гумконвой. Ясно точно - будуть запеклі бої. Найбільша тиша тривала в часи перемир'я. А потім були котли і багато втрат. Ми ж маємо час підготуватися до наступу ворога", - розповів "Слов'ян", керівник підрозділу 72 ОМБР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Порошенка приведе до громадянської війни.

За кілька метрів від промзони - житловий приватний сектор. Місцеві з 10:00 до 14:00 приходять додому, щоб зварити їсти, оглянути двір і будинок. Потім йдуть ночувати в іншу частину Авдіївки, щоб не потрапити під обстріли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2 роки на передовій лікар рятує життя військовим.

За кілометр від промзони працює супермаркет. Вікна більшості будівель заклеєні скотчем на випадок обстрілів - так будуть менші осколки скла. Про АТО вказують велика кількість обстріляних військових автомобілів. Дітей, що йдуть зі школи, завжди супроводжують дорослі.

Повний репортаж з Авдіївки читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та слідкуйте за анонсами на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Тиша найбільше лякає, бо тоді ворог готується до наступу" - військові Авдіївки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути