пʼятниця, 23 грудня 2016 15:27

"Спершу я думав, що це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей" - білорус в АТО

Автор: Ельдар Сарахман
 

"Вся Україна бачить як олігархи наживаються на війні. То чуєш від Порошенка — то війна. то АТО. Так визначитеся хлопці, що тут триває. І тоді легше буде. Якщо війна — то давайте вводити військове положення. А владі це не вигідно — фінансову допомогу вже не отримають тоді. З неї вони кишені набивають", - розповідає Gazeta.ua білорус "друг Сябр" з Української добровольчої армії.

Яка твоя мотивація воювати за Україну?

- Приїхав допомогти братському народу. Якщо до мого сусіда прийдуть і скажуть — все я тут буду жити, це моя квартира. Я піду і допоможу йому виганяти цього сусіда. В тебе є свій дім. Не заважай людям, живи там.

А чому вибір не в сторону Росії?

- В даний момент Росія поступила неправильно, а не Україна. Навіть осмислювати не хочу, як би я поступив, якби українці атакували. В даний момент я там де справедливість, яку потрібно відновлювати.

Як білоруська влада до тебе поставилась?

- Як поїхав приходили з обшуками. Сестру в КДБ викликали, питались, про що ми переписувались з нею. Я можу вернутись, якщо в Білорусі влада зміниться, або революція буде. Але поки що це все проблематично. Але поживемо і побачимо.

Влада боїться тих білорусів, які воюють в Україні. Коли приїжджає туди хлопець, який воював тут, його одразу саджають. Бо такі люди не потрібні. Якщо ми приїдемо всі ми не просто вийдемо мітинги і будемо плескати (під час протестів в 2011 році за це затримували — Gazeta.ua) і нас будуть крутити. Ми дамо відсіч.

А сепаратисти, які воювали на стороні Новоросії живуть прекрасно. Працюють і їх ніхто не чіпає. Бо якщо буде такий же бунт, як в Україні їх загонять, як тітушків для придушення народу. Вони є вигідними для них просто. В любому варіанті.

Як друзі відреагували на твій приїзд сюди?

- Білоруські друзі нейтрально. Вони розуміють, що тут триває. Друзі росіяни поділились - одні підтримують, інші ні.

Скільки світить тюрми в Білорусі тим, хто воюють тут?

- Від п'яти років. Хлопець Стас поїхав додому в Вітебськ. Побув чотири дні вдома. Його арештували і закрили. Я зараз хочу зробити собі посвідку на проживання. Мені тоді буде простіше і легально бути тут. Я білорус і хочу ним залишатись. Мені поки не потрібно. Деякі білоруси хочуть отримати українське громадянство але я ні.

Якщо мене затримають - насильно депортувати не зможуть. По закону дають 5 днів для добровільного від'їзду. Але за ці дні, я приїду назад на фронт.

Як ставишся до Лукашенка?

- Взагалі не поділяю його погляди. В Білорусі я був опозиціонером, ходив на мітинги. 10 років тому я б сказав, що Білорусь є нормальна. П'ять років тому, скажу, що ще було так — по середньому. А зараз - це повне безробіття, продані всі основні заводи Росії, йдуть скорочення. В Україні в центри зайнятості люди стають с чергу і їм пропонують вибирати роботу. У нас такого взагалі немає. Навіть у ту ж чергу не поставлять. На одну вакансію вантажника на склад приходить 70 людей. Через це, роботодавці зробили мінімальні зарплати бо знають, що люди все одно підуть працювати. Їсти то треба.

Автор: Ельдар Сарахман
 

Лукашенко як політична фігура незалежний від Путіна?

- ВІн дуже хитрий. Де буде вигідно — там він і буде. Спершу кричав що Європа нам не потрібна, Америка — гівно. Треба Росія — там все добре. Він коли востаннє їздив туди казав ще за тиждень до поїздки — давайте вибори на Донбасі зробимо. Ми миротворцями будемо. А на народ йому начхати. В Білорусі немає малого чи середнього класу. А є дві касти — бідні і багаті. Або ти живеш добре або ні.

Російська агресія в Білорусі можлива?

- Білорусь йде по стопах Криму. За останні два роки проросійський рух загострився. Натовпи людей з триколорами ходять містом, діють центри допомоги Новоросії. Є такі в Бресті, Мінську. Лукашенко з ними не буде воювати.

Розвиток подій буде інший ніж в Україні. Країна менша в розмірах. Тут дві області захопили і на них триває війна. А далі люди живуть спокійно. В нас, якщо почнеться - одразу всюди. Не хочу ображати білорусів, але якщо прийде така біда все пройде як у Криму. І Лукашенко це прийме.

Якою бачиш Україну за кілька років?

- Поки влада така як є війна буде дуже довго. Ми так і будемо перестрілюватись, люди будуть гинути. Владу треба міняти, а на її місце поставити достойних людей, які берегтимуть народ. Тоді будуть зміни. В будь-якому випадку - ті люди, які зараз на фронті воюють не можуть наводити порядки в тилу. Ми зовнішньому ворогу протистоїмо. Але треба ще побороти внутрішнього. А це завдання людей, які живуть в Києві чи Львові. Так це може бути ще один Майдан. Так він буде жосткий. Не з щитами і палицями. Але тільки це поміняє Україну. Коли вся верхушка впаде.

Автор: Ельдар Сарахман
 

Що це за війна?

- Тут ти втрачаєш своїх близьких друзів. Прийшли люди для яких неважливі наслідки. У них є своя ціль і вони вбили решті цю тупу ілюзію. А Україна страждає від цього. Спершу я думав, що це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей.

Зараз ви читаєте новину «"Спершу я думав, що це війна за територію. Але тепер вона не важлива. Йде двостороннє відмивання грошей" - білорус в АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути