пʼятниця, 26 серпня 2016 17:54

Путіну треба окропити нашою кров'ю вибори в Госдуму - Касьянов

Путіну треба окропити нашою кров'ю вибори в Госдуму - Касьянов
Юрій Касьянов

Найближчі два тижні - найнебезпечніший час. Російські військові навчання в Чорному морі, саміт G20, підготовка до виборів у США й Росії, а також погода - сприятливі умови для Путіна, вважає волонтер і військовий експерт Юрій Касьянов.

- Ймовірність великої війни дуже висока. Це оцінка різних військових аналітичних відомств. Зокрема Управління розвідки Міноборони, НАТО. Найкращий для наступів і провокацій час - два наступні тижні. 4-5 вересня відбудеться саміт Великої двадцятки. Тут думки розходяться. Наступ може відбутися до цієї події. Тоді учасники стикнуться з новою реальністю. Або одразу після саміту, якщо Путін не має абсолютної впевненості, що може нав'язувати свою думку світу. До того ж триває підготовка до виборів президента США й у Госдуму Росії.

Як це пов'язано з наступом?

- Увага американських політиків і виборців прикута до виборів. Можуть не відреагувати повною мірою на атаку Росії. Гілларі Клінтон (кандидат у президенти США від Демократичної партії. - Gazeta.ua) має більше шансів на успіх. Якщо прийде до влади, політика Штатів щодо Росії стане жорсткішою. Барак Обама показав свою м'якотілість. Путін може скористатися моментом і поквапитися захопити нові землі.

У Росії більшість населення на "ура" приймає імперські замашки. Щоб партія Путіна спокійно пройшла до Госдуми, йому треба окропити нашою кров'ю ці вибори. Показати, що Росія сильна, будує нову Візантію. Росіян так виховували віками. Відчуття величі їм заміняє свободу, хліб і бажання мислити.

Ще один фактор - погода. Для висадки морського десанту на нашому узбережжі треба, щоб Чорне море було спокійним. У жовтні, листопаді це малоймовірно. Осінні дощі унеможливлять і танковий наступ. Танки зав'язнуть, стануть гарною мішенню.

Сукупність факторів робить ці дні небезпечними. Раптові російські навчання цілком можуть перерости в наступальну операцію (15 бойових кораблів російського Чорноморського флоту вийшли в море в рамках перевірки боєготовності, - Gazeta.ua). І не одну. З глибокими фланговими вторгненнями. З висадкою морського і повітряного десантів, застосуванням бойової авіації.

Хоча наступу може і не бути. Торік була велика вірогідність, що Росія піде розвівати успіх після захоплення Дебальцевого. Але цього не сталося. Тільки тепер ми зрозуміли, що вона перемкнулася не стільки на Сирію, скільки на Туреччину. В якійсь мірі це Путіну вдалося. Але російські навчання змушують нас готуватися до найнеприємнішого розвитку ситуації.

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ: Стартували військові навчання російського флоту

Якою може бути мета великого наступу Росії?

- Путін хоче вийти на адмінкордон Донеччини і Луганщини. Тоді матиме там підприємства із замкнутим циклом - видобутком і переробкою сировини. Донбас може стати економічно самостійним. Отримає великі політичні дивіденди, коли скаже, що ДНР контролює дві великі області, а не шматочки.

Його може цікавити вихід до Криму й захоплення Каховки, щоб отримати контроль потоків води й електрики до Криму. Може спробувати створити ще один-два котли й тим посіяти паніку. Це значно небезпечніше за прямий наступ.

Звідки може початися наступ?

- Найвірогідніше зі сходу. Там стоять наші боєздатні частини. Завдання Путіна - розгромити їх. Можуть піти на Слов'янськ, оточити Щастя. Або здійснити обхід Маріуполя - на Бердянськ.

Може піти і з Чернігівщини. Це відкритий перетин кордону, тому такий варіант менш вірогідний. Але при оцінці загроз не маємо права ігнорувати жоден. Помилки коштують дуже дорого. У Криму на адмінкордоні можуть улаштувати провокації. Як це вже було (10 серпня ФСБ заявила, що українська розвідка готувала теракти в Криму, - Gazeta.ua). Локальні бої послужать приводом для вторгнення.

Можуть діяти нахабно - завантажать корабель військами і попливуть до Одеси. Чудовий привід - втопити своє судно у ході навчань, а звалити на "бандерівців".

Наскільки Україна готова?

- Готовність визначається тим, наскільки готове воєнне керівництво, наскільки воно талановите, не боягузливе. Бажанням людей захищати країну. Можемо нанести російській армії таку болючу поразку, що наступ захлинеться. І Путін буде змушений не лише зупинитися, а й звільнити Донбас і Крим. Питання в тому, скільки гробів ми відправимо в Росію.

Наше суспільство готове воювати. Але влада не культивує дух захисту батьківщини. Військовий парад - гарна картинка. Люди прийшли, посміялися, поплакали, помахали прапорцями. Але це не означає, що завтра підуть до військкомату.

Чи буде мобілізація?

- Однозначно. Шоста хвиля своє відстояла. Її ніхто не демобілізує. Дуже мало набрали контрактників. У деяких частинах на передній ліній недокомплект — 60 відсотків. Відмовитися від мобілізації буде неможливо, навіть якщо не буде наступу.

Зараз ви читаєте новину «Путіну треба окропити нашою кров'ю вибори в Госдуму - Касьянов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути