Ексклюзиви
субота, 02 липня 2016 21:37

Пройшов другий день фестивалю маленьких міст "З країни в Україну" - ФОТО
14

Фестиваль "З країни в Україну" триває у Костянтинівці. Це друге місто, яке приймає фестиваль.

"Спочатку ми гадали, що в маленькі східні міста треба привезти вже кінцевий продукт — лекцію, концерт чи майстер-клас. Згодом зрозуміли, що треба дати технологію, як в місті створити фестиваль. Провели ворк-шопи для потенційних організаторів. Зараз працюємо на фестивалі як партнери", - каже організатор "З країни в Україну" Денис Блощинський.

Фестиваль проходить третій рік поспіль. За перші два вдалося відвідати 29 міст. Костянтинівка стала другим після Покровська містом, яке прийняло фестиваль цього року. Завтра "З країни в України" поїде до Бахмута.

У міському парку розташувалися фестивальні майданчики. Серед них дитяча локація, містечко громадських ініціатив, "Відкрита бібліотека", майстер-класи з ткацтва, ліплення з глини, шиття ляльок-мотанок та інших ремесел.

"У Костянтинівці немає книжкового магазину. Тому особливо важливо в такі міста возити безкоштовно нові книжки. У Києві маємо точки, куди люди віддають книжки, з якими готові розстатися. Більшість книжок сучасні, нові", - каже куратор майданчику "Відкрита бібліотека" Марина Лазаренко.

Найбільшою популярністю у Костянтинівці користувалися її книжкові полички, де можна безкоштовно взяти книги, та науковий майданчик "Сучасна Україна". В Костянтинівку учасники столичного клубу "Відкрите небо" привезли коптери. Їх можна було випробувати. І дізнатися, як скласти такий власноруч.

"Розповідаємо, як використовувати коптер у мирних цілях", - пояснюють у "Відкритому небі".

Літературні майданчики проводили поети Іван Андрусяк та Павло Коробчук. У місцевій бібліотеці городянам підготували науково-популярні лекції від науковців про мистецтво та історію.

"Наша локація найменша за відвідуваністю. Навіть у Києві на такі лекції приходить не більше 30 осіб. Попри це намагаємося інтелектуально розважити. У Костянтинівці це вдалося. У нас катастрофічний брак науково-популярної літератури. Багато речей, які давно відомі вузькому колу фахівців, не доступні зацікавленим людям з інших професій. Лекції дають це зробити", - каже куратор лекторію Катерина Липа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині стартував фестиваль "З країни в Україну"

Увечері на городян чекає концерт від київського гурту NESPROSTA, VrodaRodu, SWEETLO, команди зі Слав'янська "Смолова галерея" та KARNA з Івано-Франківська. За умовами проекту, музиканти повинні відвідати військову частину поблизу фестивального міста. Сьогодні "Смолова галерея" та NESPROSTA були у військовій частині в сусідній Дружківці.

Зараз ви читаєте новину «Пройшов другий день фестивалю маленьких міст "З країни в Україну" - ФОТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути