четвер, 08 грудня 2016 12:47

"Мішаня проводив офігенні екскурсії по передку" - у Києві попрощалися з 2 бійцями
10

Фото загиблого Михайла Покидченка
Фото: Роман Майданюк

"Спину прикрити - це про нього", так характеризують загиблого бійця "Малого" ті, хто його знали.

8 грудня у Києві прощалися з двома героями АТО: 27-річним Михайлом "Малим" Покидченком та 32-річним Дмитром Мищишиним.

О сьомій ранку біля стели на Майдані Незалежності збираються бійці, волонтери та люди з квітами.

Близько 08:00 привозять дві труни у вантажній "Газелі" з написом "200. Герої не вмирають". Їх заносять під стелу. Панахиду проводять 6 військових капеланів.

"Для російського ворога нема перемир'я. Це - непоправна втрата для сім'ї, бо Михайло був людиною-допомогою. Правильний, професійний, розважливий. Спину прикрити - це про нього. Це приклад сина, батька, гордість для батьків і страшна втрата для всієї України", - каже волонтер Віталій Грегор про загиблого Покидченка.

Михайло Покидченко пройшов Майдан та пішов добровольцем на Донбас у травні 2014-го. Служив у лавах ДУК "Правий сектор". Цього року підписав контракт у 128 гірсько-піхотну бригаду. "Малий" пробув майже у всіх гарячих точках війни.

5 грудня 2016-го загинув під час кулеметного обстрілу бойовиками позицій українських військових в Опитному під Донецьком.

Хлопець родом із Мукачевого на Закарпатті. Там у нього залишились дві доньки 4 та 6 років.

"Мішаня пішов на війну 2014-го. Дуже добра людина, без задніх думок. Ніколи нікого не обговорював, поганого не думав. Завжди з добротою і вірою в людей ставився до всіх. Скрізь був своїм. У будь-якій компанії створював атмосферу, щоб всім було комфортно. Проводив офігенні екскурсії по передку. А ще дуже любив молоко. На передовій важко отримати таку просту річ. І чекав, коли я привезу. У нього донечка росте, яку він дуже любив. Він завжди хотів, щоб вона була схожа на нього. Під час нашої останньої розмови розповів про велосипед, який купив їй. Хотів віддати її на якесь бойове мистецтво, щоб могла захищатись. Зрозумів, що вона бойова, і називав маленькою Валькірією. Хотів, аби вона стала успішною і пишалася татом", - розповідає волонтерка Ірина Цибух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув командир розвідників Костянтин Шрамко

Під час панахиди багато хто не стримує сліз. На труні Михайла лежить прапор "Правого сектору", який намагається зірвати сильний вітер. Хлопець із зеленим рюкзаком пробирається крізь натовп, стає біля труни і притримує прапор. Він плаче. Поруч Віталій Грегор тримає фото "Малого". Побратими запалюють свічки.

Другий загиблий - Дмитро Мищишин служив у 24-й ОМБр. Він родом із села Гиновичи Бережанського району Тернопільщини. Загинув також 5 грудня на бойовому посту в районі Кремінної на Луганщині.

"Обставини уточнюють. Складні умови, триває розслідування. Однак це бойова втрата", - зазначив Грегор.

Після панахиди присутні на колінах проводжають в останню путь полеглих бійців. Біля машини вигукують "Слава Україні", "Ворогу - смерть" і "Героям слава".

Прощання з Михайлом Покидченком відбудеться в Мукачеві 9 грудня о 12:00 в Греко-католицькому соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Після цього героя поховають на Алеї слави центрального кладовища Мукачевого.

Дмитра Мищишина поховають на його батьківщині - на Тернопільщині.

Зараз ви читаєте новину «"Мішаня проводив офігенні екскурсії по передку" - у Києві попрощалися з 2 бійцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути