субота, 21 січня 2017 19:00

"Кожну секунду дякуєш Богу, що живий" - захисники шахти Бутівка
14

Фото: Денис Скриль

Позиція на шахті Бутовка-Донецька знаходиться за кілька кілометрів від Авдіївки. Поряд три мости, за які кілька років тривають бої.

"Зараз автомобільний міст наш, залізничний - наполовину, а от третій - під контролем сепаратистів. Із цих місць танки обстрілювали наші позиції в аеропорту. Зараз бойовики добре окопались і набудували бліндажів. Сама шахта переходила із рук в руки щонайменше тричі. Якщо захисники Донецького аеропорту були кіборгами, то ті, що захищають промзону стали називатись промбергами. А от захисники шахти назвались сталкерами. Їм доводиться серйозно воювати. Це найважча позиція, бо найближча до ворога. Бувало, і до 40 метрів доходило", - розповів "Варяг" із 72 окремої механізованої бригади.

Останній відрізок дороги добре прострілюється, тому їдемо на автомобілі на максимальній швидкості.

"До нас гості рідко заїжджають. Дуже небезпечно. Постійно ведемо бої. Зараз маємо не більше хвилин 20, поки не почались знову обстріли. Тому дуже обережно себе поводьте. Вночі був дуже запеклий бій. Напевно, вітали бригаду із 75-річчям", - сказав "Базальт", керівник підрозділу 72 бригади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Промзона залишається найгарячішим місцем АТО.

"Це не екскурсія, а дорога до пекла. Я вам і пекло покажу. Он на горизонті будівля Донецького аеропорту. Ось графік роботи шахти, а от, зовсім поруч, проломлена стіна від міни 120-ї. Біля вогневих позицій військові спали, їли і ходили в туалет, якщо була можливість. Таких понять як день і ніч в принципі не було. Ми всі стали дуже набожними. Те, що ти цієї секунди живий і дочекався нового дня - дійсно дарунок Бога. По-іншому ніяк не можна пояснити, як ми тут виживаємо", - розповів "Ярон" із 72 ОМБР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Порошенка призведе до громадянської війни.

Біля позицій бігають собаки. Деякі прибігли із позицій бойовиків і залишились із українськими військовими.

Повний репортаж з Авдіївки читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та слідкуйте за анонсами на Gazeta.ua.

Українські військові воюють в АТО більше 1000 днів. Загинуло більше 3000 силовиків. Луганська і Донецька області частково окуповані.

Зараз ви читаєте новину «"Кожну секунду дякуєш Богу, що живий" - захисники шахти Бутівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути