субота, 18 лютого 2017 10:25

День пам`яті полеглих в Дебальцівському котлі: з`явились нові факти перебігу подій
5

18 лютого - день пам`яті полеглих в Дебальцівському котлі бійців.

Дебальцево - це місто обласного значення на Донеччині. Воно має великий залізничний вузол, що поєднує Донецьку та Луганську область. Через місто проходить шлях міжнародного значення.

У березні-квітні 2014 року в Дебальцевому проводилися мітинги. Їх ініціювали люди з Росії. На мітингах лунали сепаратиські заклики та антиукраїнська агітація.

"Ми бачили те, що відбувається. Чули що там говорять. Але думали, Турчинов закриє їм роти і все стихне. Багато людей на мітинги приходили самостійно, була інша частина, яку агітували люди не з міста. Ті, то організовував перші мітинги були чужі. З міста їх ніхто не знав. При тому, що Дебальцево, як мале село. Про те, що почнеться війна не було і мови. Ніколи не думала, що мій син в 12 років розрізнятиме вибух різних мін", - розповідає Gazeta.ua Аліса Розаріна. Жінка зі сім`єю переїхала в Тернопіль до бабусі. Чоловік Аліси захищає Україну в 93-ій бригаді на Луганщині. Вони виховують 14-річного сина та новонароджену доньку.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після Дебальцевого бойовики планували широкомасштабний наступ

Починаючи з 24 липня 2014 року в місті та на його околицях розпочалися активні бойові дії. Внаслідок боїв руйнувань зазнали житлові будинки та центральний ринок.

До середини січня 2015 року бойовики безперервно влаштовують диверсії. Нападають на наших бійців організованими групами під керівництвом досвідчених російських командирів. Ведуть розвідку боєм, тому підходять до українських позицій дуже близько. Через це поранено та вбито багато наших військових. Неодноразово терористи накривали місто з "Градів" та САУ. Через це гинули також і мирні жителі, багатьох доправляли в лікарні з важкими пораненнями. 40% переселенців не мають куди повертатись після війни, їх житло повністю зруйноване.

  Наші військові поблизу Дебальцевого
Наші військові поблизу Дебальцевого

У боях за Дебальцево брало участь 4700 військових ЗСУ та 500 бійців Нацгвардії, МВС та СБУ. З нашого боку стояло 120 танків, 180 артилерійських систем та 65 реактивних систем залпового вогню. Натомість ворог гатив зі 170 танків, 290 артилерійських систем і 110 реактивних систем залпового вогню. Армія бойовиків нараховувала 10 тисяч бойовиків і російських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Авдіївка схожа з Дебальцевим. Але тут ми вистояли" - комбат

В січні під егідою російського командування бойовики йдуть в наступ. Українські бійці опиняються в оточенні. Наші хлопці до останнього намагались захистити місто від терористів. Бойовики взяли Логвинове , село поряд з містом, перекрили трасу.

  Наступ російсько-окупаційних військ
Наступ російсько-окупаційних військ

За короткий час наступу на Дебальцевському плацдармі ми тримали коридор — вузеньку територію, з обох боків оточену російськими угрупованнями. Там був ріденький ланцюжок українських блокпостів. Їх утримували невеликі групи — від взводу до роти.

"За добу сепаратисти зробили сім вдалих засідок. Бо ми не могли повідомити, що селище захоплене. Там потрапили в полон навіть полковники Генштабу з відділення зв'язку. Росіяни одразу почали перекидати на цю ділянку численні війська. Росіяни вдало коригували артилерію з висот біля Логвинового, накривали наших хлопців. Ми вирішили виходити", - розповідає Gazeta.ua військовий експер Олексій Арестович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героїв Дебальцевого вшанують маршем

"Тоді нічого ще не було відомо. По телеку казали, що все під контролем. Ми приїхали в Бахмут зустрічати хлопців. Вони страшно виглядали. Більшість чорні від бруду. Втомлені знесиленні до такого, що просто засинали на ходу. Багато хто плакав. Приїхали інші волонтери, ми їх почали годувати. Обіймати наших, вони тряслися. Казали вернулися з пекла. Багато там залишилось наших. Атмосфера була жахлива. Госпіталі переповненні. І бійці навколо зі скляними дуже сумними поглядами", - розповідає Gazeta.ua волонтер Володимир Андрушків.

З 15 січня по 18 лютого 2015 року Україна втратила 405 бійців. З них загинуло 110 героїв, 270 поранено. Семеро військових потрапили в полон, а 18 зникли без вісті.

Втрати ворога вдвічі більші 870 бойовиків і російських військових загинули.

  Коридор, який відкрили терористи для українських бійців. Після цього накрили наших з артилерії
Коридор, який відкрили терористи для українських бійців. Після цього накрили наших з артилерії

18 лютого бойовики окуповують місто. Займають позиції неподалік Світлодарської дуги. За перші місяці 2017 року неподалік Дебальцевого точаться бої. Наші бійці після успішних операцій просуваються ближче до міста.

Зараз ви читаєте новину «День пам`яті полеглих в Дебальцівському котлі: з`явились нові факти перебігу подій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути