Ексклюзиви
вівторок, 07 лютого 2017 08:00

"Під будинки розвозять керосин" - українка про зиму в Японії

Автор: Ольга Даншина
  Стіл котацу в сучасному японському будинку
Стіл котацу в сучасному японському будинку

В японських містах, крім найбільш холодного північного регіону, не має центрального опалення. Щоб зігрітися, японці використовують гасові обігрівачі. Про це Gazeta.ua розповіла Ольга Даншина, яка сім років тому переїхала з Києва в Токіо.

"Вранці температура в кімнатах часто падає до + 6 градусів тепла. В цілях економії повністю квартиру або будинок ніхто не обігріває. Зазвичай обігрівають лише одну основну кімнату – вітальню. Це роблять з допомогою кондиціонера чи обігрівача – електричного, газового або, навіть, гасового. З електричними і газовими обігрівачами все зрозуміло – електрика та газ підведені в кожен будинок. А гас постачають дуже цікавим способом. Раз в тиждень по району їздить "керосиновоз". Мешканці дізнаються про його наближення за характерною музикою, яка лунає з динаміків, встановлених на машині. Жителі виходять з каністрами, купують гас, і заправляють ним обігрівач", - розповідає Ольга Даншина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хабарі даємо частинами" - українка про ведення бізнесу в Гоа

Перед сном японці по-черзі приймають гарячу ванну. Вода не вистигає завдяки функції підігріву.

"Ще один традиційний вид зимового обігріву в Японії – це стіл "котацу". Раніше усередині була піч, зовні стіл вкривали ковдрою. Всі члени родини сідали за такий стіл ногами всередину і таким способом зігрівалися. Такі столи з підігрівом використовують і донині. Однак зараз всередині гріє не піч, а електрообігрівач. Спальні опалювати не прийнято. На ніч японці мають звичку приймати гарячу ванну - "о-фуро". Воду підігрівають до 40-42 градусів за Цельсієм і добре прогрівають в ній тіло. Щоб не лягати в холодну постіль, її підігрівають електро-ковдрою".

Зараз ви читаєте новину «"Під будинки розвозять керосин" - українка про зиму в Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути