вівторок, 02 серпня 2016 18:11

"Хавала" та мобільний банкінг - як українці переказують кошти з Африки

"Хавала" та мобільний банкінг - як українці переказують кошти з Африки
yak-prosto.com

Неформальна система переказу коштів "хавала", міжнародні системи миттєвого переказу коштів, мобільний банкінг та передача грошей з рук у руки - основні способи переказу грошей з та в Африку. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Мішин, співзасновник "Центру дослідження Африки".

"Африканські діаспори - одні з найчисельніших у світі – 30 мільйонів осіб. Тому виникла потреба в механізмах масового пересилання коштів від них на батьківщину. Найпопулярнішими напрямками грошових переказів африканців є країни Західної Європи (Великобританія, Німеччина, Франція, Скандинавія), США та держави Перської Затоки. Саме на цих напрямках існує розвинена система переказів коштів. Україна поки що знаходиться осторонь від цих потоків. Бо кількість українців, які працюють в Африці, не перевищує кількох десятків тисяч осіб. Так само як африканська громада в Україні налічує всього 15-20 тисяч представників", - пояснив Олександр Мішин.

Серед держав Північної Африки поширена практика використання мережі "хавала". Це - переказ грошей через векселі або при особистих зустрічах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 маловідомих фактів про політичне життя країн Африки

"Відправник звертається до брокера системи. Той після отримання певної суми коштів відправляє своєму партнеру в іншій країні повідомлення - телефоном, електронною поштою. У повідомленні наявні розмір суми, ім'я отримувача платежу та код, - продовжив експерт. - Для отримання коштів достатньо прийти до місцевого брокера та назвати код платежу. Мережа має 5 тисяч брокерських пунктів у світі. Переважно це - Близький Схід, Африка, Індостан та деякі країни Європи".

Потенційно пункти "хавали" можуть існувати в Україні. У великих портових містах - Одеса, Миколаїв, Херсон, та містах-торговельних центрах - Харків, Київ, Хмельницький, де є великі арабські та африканські громади. Після "хавали" найпопулярнішими є системи миттєвих переказів коштів - Western Union, MoneyGram або африканська Dahabshiil. Остання присутня у 160 країнах світу.

"Через те, що напрямок Африка-Україна не є завантаженим, комісії за переказ коштів у Dahabshiil високі. Кілька років тому були до 20%", - відзначив Олександр Мішин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російською знав два слова — "перерыв" і "шахматы" — африканець про переїзд в Україну

У країнах Східної Африки в останні роки активізувався розвиток мобільного банкінгу.

"Компанія Vodafon торік зареєструвала в Україні товарний знак M-Pesa. Щоб зрозуміти масштабність та значення системи M-Pesa для Кенії, можна навести наприклад таку цифру: на кінець 2013 року через цей сервіс пройшло коштів на суму, яка становить 43% ВВП Кенії. Також за допомогою цього сервісу було здійснено 237 мільйонів транзакцій. M-Pesa - домінуючий платіжний засіб у Кенії та один із чинників зростання економіки країни. Оскільки надав доступ до фінансових послуг всім жителям країни, в тому числі в найвіддаленіших куточках держави. Розвиток мобільного банкінгу в глобальному вимірі має суттєво спростити для українців проблему переказу коштів з держав Африки на батьківщину", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Хавала" та мобільний банкінг - як українці переказують кошти з Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути