Ексклюзиви
субота, 23 липня 2016 17:59

Кінокритик назвав п'ять кращих фільмів Одеського кінофестивалю

Кінокритик назвав п'ять кращих фільмів Одеського кінофестивалю

Рейтинг фільмів, показаних на Одеському кінофестивалі, склав кінокритик Дмитро Десятерик.

"До мого переліку увійшла лише одна стрічка з конкурсної програми, - каже експерт. - На жаль, більшість робіт основних конкурсів за мистецькою якістю не відповідають рівню, котрий би забезпечив їм помітне місце в історії світового кіно.

"Море у вогні"
режисер Джанфранко Розі, Італія, 2016. Фестиваль фестивалів


"Море у вогні" - єдиний документальний фільм в історії кіна, що здобув "Золотого ведмедя" Берлінського кінофестивалю – цілком заслужено. Сюжет розгортається на острові Лампедуза, де шукають порятунку тисячі біженців з Близького Сходу й Північної Африки. Поки десь триває війна, остров'яни продовжують звичне життя. Дев'ятирічний розбишака Семюеле прогулює уроки, майструє рогатки і намагається стати моряком, попри морську хворобу. Літній водолаз щодня намагається знайти на дні моря скарби. Літня домогосподарка замовляє пісні у радіо ді-джея. З їхнім розміреним життям контрастує тяжке становище біженців. За останні 20 років їх на Лампедузу припливло 400 тисяч, 15 тисяч загинуло. Про них розповідає місцевий лікар. Він бачить сотні смертей – долаючи море, багато з них не доживають до кінця подорожі, помираючи від задухи у трюмах, від голоду, спраги і хвороб. Попри злободенність теми, Розі утримується від публіцистичного надриву та досягає досконалого за формою мистецького висловлювання, що витримане у талановито переосмислених режисером традиціях неореалізму.


"Незаконні"
режисер Адріан Сітару, Румунія-Франція-Польща, 2016. Міжнародний конкурс

У центрі сюжету - незапланована вагітність головної героїні, 22-річної Олександри. Батько дитини – Ромео, брат-близнюк дівчини. У родині четверо дорослих дітей, що залишились без матері. Батько, за фахом лікар, виявляється колишнім агентом, який доносив спецслужбам про жінок, що шукали змоги зробити аборт. Коли це ж питання постає в родині героїв – погляди героїв змінюються. Готуючись до зйомок, актори по кілька тижнів жили у квартирі, де безперервно йшла зйомка. Такий підхід дозволив режисерові зняти всі сцени з одного дубля. Це нове румунське кіно у своєму найкращому вигляді.

"Незаконні" виглядали у своїй програмі як ковток свіжого повітря. Настільки добре зшитого сценарію, настільки вивіреної режисури, настільки органічної акторської роботи не було й близько в жодному фільмі конкурсу.


"Олег і рідкісні види мистецтва"
режисер Андрес Дуке, Іспанія, 2016. Європейські документальні фільми


Кіно присвячене видатному композитору, автору музики до фільмів Параджанова і Муратової, уродженцю Києва Олегу Каравайчуку. Напередодні відкриття фестивалю, 13 червня цього року, його не стало у віці 88 років. Прощались у Санкт-Петербурзі. За життя Каравайчук прославився як геніальний музикант і дивак. Гімн Радянського союзу виконував знущально, наче похоронний марш. З людьми міг заговорити дитячим голосом. Часом грав на роялі, лежачи на стільці, іноді міг надягнути на голову наволочку. Пояснював, що так легше зосередитись на музиці. Маючи справу з настільки унікальною людиною – адже все життя Каравайчука було, по суті, суцільним спектаклем – Дуке вчинив єдино правильним чином: зняв не біографічний фільм, а свого роду візуальну поему, в який спробував передати особистість героя у всіх можливих, інколи доволі несподіваних ракурсах.

"Рідні"
режисер Віталій Манський, Німеччина-Латвія-Естонія-Україна, 2016.
Спеціальні покази


Власне, "Рідні" - це спроба осмислити немислиме. Манський робить це через інтимний ракурс – єдино можливий у даному випадку. У перші хвилини фільму бачимо будинок, де виріс режисер - типову львівську п'ятиповерхівку. Звучить репліка автора: "Я ніколи не думав, що зніматиму цей фільм". Збираючи матеріали, Манський з весни 2014 до весни 2015 приїздить до своїх численних українських родичів: Львів, Одеса, Київ, Донецьк, Севастополь. Відвідує маму, тіток, племінників, діда, кузенів. З кимось спілкується напряму. За кимось лише спостерігає, фіксує на відео. У кадрі часто – теленовини, передвиборчі ролики політиків, персонажі обговорюють політичні події. Проте ця історія не про політику, а про те, як глобальні події позначивлись розколом в одній конкретній родині, де тепер навіть рідні сестри не хочуть більше спілкуватись.

"Тоні Ердманн"
режисерка Марен Аде, Німеччина-Австрія, 2016. Гала-прем'єри


Фільм довгий – майже три години, але захоплюючий і до сліз смішний. Головний герой - колишній учитель музики, веселун і вигадник Вінфрід, вирішує розважити свою аж до депресії серйозну доньку. Інес - успішна бізнес-консультантка німецької корпорації в Румунії. Її батько вдає то іноземного посла, то бізнес-тренера на ім'я Тоні Ердманн. Він поводиться наче підліток, провокуючи свою надто дорослу доньку. Кумедні провокації батька, що викликають спочатку відчай, а потім усмішку й азарт його надто дорослої доньки – це зіткнення двох протилежних світоглядів. Так режисерка ставить питання: заради чого ми живемо: щоб робити свої грандіозні справи чи просто заради того, аби встигнути пожити й відчути радість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі оголосили перших переможців кінофестивалю

"Незаконні" Сітару представили виконавці головних ролей

"Голлівуд — це міф, який мене не цікавить" - кінорежисер Крістіан Петцольд

Зараз ви читаєте новину «Кінокритик назвав п'ять кращих фільмів Одеського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі