понеділок, 12 вересня 2016 14:05

"Жінка, яка пішла" підкорила 73-й Венеційський кінофестиваль

"Жінка, яка пішла" підкорила 73-й Венеційський кінофестиваль

Майже 4 години триває стрічка філіппінського режисера Лава Діаса "Жінка, яка пішла". У центрі сюжету колишня ув'язнена, яка провела за ґратами 30 років, хоча була невинна. Там вчила дітей читати, а злочинців - англійської мови та природничих наук. Цьогоріч на 73-й Венеційському кінофестивалі ця картина одержала головну премію - "Золотого лева". Прем'єру показала в останній день фестивалю - 10 вересня.

- На роботу мене надихнуло оповідання Льва Толстого "Бог правду бачить, та не скоро скаже". Я давно його читав, зараз навіть не пам'ятаю сюжету, імен головних героїв. Та мене вразив сам твір. Я зрозумів, що ми нічого не знаємо про життя", - каже режисер Лав Діас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі покажуть відео з мобільного

Другу за престижністю нагороду - "Срібного лева" вперше за історію фестивалю вручили одразу двом режисерам. Мексиканця Амату Ескаланте відзначили за драму "Дика місцевість", а росіянина Андрія Кончаловського - за картину "Рай". Останню показали 6 вересня - в один день зі стрічкою українця Сергія Лозниці "Аустерліц".

- Це чорно-біла кінокартина, в якій російську іммігрантку Ольгу арештовують за переховування двох єврейських дітей. Це стається під час Другої світової війни. Жінку забирають до поліції, потім передають у гестапо, - розповідає про сюжет фільму "Рай" критик Андрій Алферов. - Вона опиняється у концлагері, де зустрічає молодого полковника-німця Хельмута. Він колись полюбив Ольгу в Тоскані. А тепер намагається підмінити документи і вивезти її звідти. Вона відмовляється і вирішує йти до газової камери. Бо якщо втече, то на смерть відправлять іншу жінку. Це дуже трагічна історія, поставлена німецькою та французькою мовами. У головній ролі грає дружина Кончаловського - Юлія Висоцька. Після показу зал довго аплодував. У кінорежисерів із таким послужним списком і такого віку якісні роботи виходять рідко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кінотеатрі покажуть українські фільми 1990-х

Під час прес-конференції Андрій Кончаловський наголосив, що не збирався робити фільм про Голокост.

- Моє головне завдання - розкрити страшний самообман, що штовхає багатьох чинити зло, будучи абсолютно впевненими у благочестивості своїх намірів", - сказав він.

На фестивалі у Венеції також показали картини "Під покровом ночі" американця Тома Форда, "Прекрасні дні в Аранхуесі" німця Віма Вендерса, "Чумацьким шляхом" серба Еміра Кустуріци з італійкою Монікою Беллуччі в головній ролі. Представляти фільм "Джекі" приїхала 35-річна американська актриса Наталі Портман. У цій стрічці вона зіграла роль Жаклін Кеннеді, першої леді США. Світова преса помітила, що жінка вдруге вагітна.

Цьогорічний Венеційський кінофестиваль тривав із 31 серпня по 10 вересня.

На нагороди претендували 20 стрічок.

Зараз ви читаєте новину «"Жінка, яка пішла" підкорила 73-й Венеційський кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі