четвер, 01 грудня 2016 16:30

В Україні вперше випустили книжку, написану символами

 
Вийшла перша дитяча книжка, яка пояснює значення слів. Це казка "Білосніжка", створена з використанням символьної системи PCS. Кожне слово тексту ілюструє піктограма. Такі книжки використовують, щоб навчити читати дітей з розладами сприйняття. А також у неформальній освіті дошкільнят для читання рідною мовою та вивчення іноземної.

PCS — це міжнародна система комунікативних символів. Вона нараховує близько 3 тис. ілюстрацій понять. Система розроблена 1981 року американською компанією для навчання дітей з розладами сприйняття: гіперактивністю, аутизмом, дислексією.

Близько п'яти років тому книжки з піктограмами почали використовувати у США, Франції, Великій Британії та Італії для неформальної освіти дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.
 

"Білосніжка" - це перевидання оригінальної книжки італійського видавничого дому Uovonero. Вийшло у видавництві "Дивогра" на Київщині. Казку проілюстрував італійський художник Томмазо Д'Інкалчі.

Сторінки книжки картонні і мають особливу форму sfoglia facile, або "гортати легко". Кожна наступна сторінка менша за попередню. Це дозволяє дитині гортати їх послідовно.

Текст "Білосніжки" спрощений і вирівняний по правий бік. Що дозволяє спрямувати погляд читача до ілюстрацій. Завдяки малюнкам-піктограмам дитина бачить слово як людину, місце, предмет або дію.

 

Текст "Білосніжки" перевела у піктограми одна із засновниць видавництва Uovonero Енци Крівеллі. Вона фахівець із навчання дітей з особливими потребами. 20 років працює з такими пацієнтами у центрі нейропсихіатрії у італійському місті Крема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинок обклеять дитячими малюнками

"Щоб максимально спростити текст і перевести його у символи-піктограми, я поділила казку на 14 смислових частин. Усі дієслова у "Білосніжці" вжиті у теперішньому часі. Текст розташований за принципом "один рядок — одне речення". Консультувалася з письменниками, щоб зберегти художній стиль казки", - каже Енци Крівеллі.

З італійської "Білосніжку" переклала засновник видавництва "Дивогра", психолог Ганна Усатенко. В інтернет-магазині видавництва книжку можна придбати за 210 грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше випустили книжку, написану символами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі