середа, 11 липня 2018 14:15

В Україні триває найбільший транскордонний фестиваль Центральної Європи

В Україні триває найбільший транскордонний фестиваль Центральної Європи
Щоденні читання дозволяють почути усі твори мовою оригіналу та прочитати українською переклад на екрані. Фото:Сашко Населенко

У Львові триває фестиваль "Місяць авторських читань". Щовечора протягом місяця із 5 липня до 4 серпня в мистецькому об'єднанні "Дзиґа" о 19:00 можна послухати письменників із чотирьох країн - постійних учасників.

"Місяць авторських читань" - це найбільший транскордонний фестиваль Центральної Європи, що відбувається уже 19 років, - розповідає менеджер з комунікацій фестивалю Анастасія Чупринська. - Щороку письменники їдуть крізь п'ять міст: Брно, Вроцлав, Остраву, Кошице та Львів. В Україні фестиваль проходить вчетверте.

У кожному місті автори читають свої твори для аудиторії із Чехії, Польщі, Словаччини та України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека, Холодний Яр та 7 тисяч людей: як минув фестиваль нескореної Nації

"Подію сфокусували на так званих "других містах", щоб оминути столиці з їхніми завантаженими трафіками та ритмами".

О 20:30 стартує гостьова лінія.

"2018 року країною - Почесною гостею фестивалю обрали Туреччину. Це означає, що турецькі автори звучать щодня у другій лінії. Цензура, свобода слова, політичні утиски інакомислячих, війна: такими є теми, про які розповідають та пишуть сучасні турецькі письменники", - каже Анастасія.

Метою фестивалю МАЧ у Львові є жива зустріч письменника та читача. Відвідувачі також можуть запитати в авторів все, що їм цікаво.

"Читання та обговорення творів - це добра нагода позбутися упереджень та стереотипів щодо сусідніх культур та країн. Замість стислих новинних рядків можна послухати розлогі розповіді з перших уст про проблеми та життя поляків, чехів, словаків, турків та, зрештою, обговорити українську реальність".

Щоденні читання дозволяють почути усі твори мовою оригіналу та прочитати українською переклад на екрані. Окрім письменників, важливими творцями події є перекладачі та модератори, яких організатори ретельно добирають, аби зробити читання максимально цікавими.

Porto Franko - міжнародний фестиваль актуального мистецтва, мета якого - створення та репрезентація унікальних перформансів, які вступають у діалог з місцевою публікою й унікальними архітектурними локаціями.

Зараз ви читаєте новину «В Україні триває найбільший транскордонний фестиваль Центральної Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі