неділя, 28 серпня 2016 00:53

В Україні розпочинаються гастролі "Депеш Мод"

 
В Україні розпочинаються гастролі вистави за романом Сергія Жадана.
20 вересня прем'єрою у столиці розпочинаються гастролі Харківського театру для дітей та юнацтва. Трупа пропонує Києву, Львову (23 вересня) та Одесі (27 вересня) виставу за романом "Депеш Мод" відомого письменника Сергія Жадана. Вистава має цікаву долю: вона не тільки була створена німецьким режисером Маркусом Бартлем, але й розпочинала своє життя на німецькій театральній сцені.
Історія спектаклю бере свій початок у 2009 році, коли режисер Маркус Бартль і художник-постановник Філіп Кіфер прочитали книгу "Депеш Мод". Обидва митця були настільки вражені твором, який розповідає історію трьох підлітків на тлі розпаду Радянського Союзу, що вирішили створити за його мотивами виставу. Вони отримали дозвіл Сергія Жадана, а також приїздили до Харкова, де розгорталися події роману, щоб відчути атмосферу міста. За рік у Ландсгутському земельному театрі Нижньої Баварії відбулася прем'єра.
"Я вперше побачив виставу у театрі Нижньої Баварії на закритті сезону. Автори доволі точно передали зміст книги, спектакль тривав більше 3 годин та відображав дух часу, — розповідає Сергій Жадан. — Якийсь час вистава йшла на німецькій сцені, а потім ми з Маркусом Бартлем подумали, що доречно показати "Депеш Мод" в Україні. Але привезти німецьку трупу, яка задіяна в інших постановках, було проблематично. Згодом ми отримали пропозицію від Goethe-Institut * — зробити спектакль на український сцені з українськими акторами під кураторством німецького тандему Бартля та Кіфера. "Депеш Мод" повернувся до Харкова, де колись з'явився на світ".
 
Ідею вирішили втілити на сцені Харківського театру для дітей та юнацтва. Оскільки театр розрахований на дуже молоду публіку, Жадан сам переклав сценарій українською, адаптував його та прибрав нецензурну лексику. Головні ролі — Сергія Жадана, Собаки Павлова та Васі Комуніста — зіграли Костянтин Скиба, Данило Карабейник, Дмитро Герасимчук. Цікаво, що актори того самого віку, що й герої роману.
"Для наших молодих артистів співпраця з німецькими постановниками, Сергієм Жаданом і гастролі Україною — це колосальний досвід, адже вони тільки починають свій творчий шлях, — розповідає директор театру Андрій Гапанович. – Взагалі "Депеш Мод" вже багато чого змінив у житті театру. Наприклад, завдяки виставі до нас стало приходити значно більше молоді, нас більше не вважають театром "тільки для дітей". Ще я згадую випадок із часів, коли щойно став директором Харківського театру для дітей та юнацтва. Йшов 2011 рік, на вулиці була злива. Я прийшов на роботу і побачив, що зі стелі на сцену також ллється дощ. Тоді нам довелося активно працювати, щоб навести у театрі лад. Сьогодні справи йдуть значно краще, але під час "Депеш Мод" на сцену знову ллється дощ. На щастя, цього разу його створює спеціальна установка".
Квитки на харківську виставу були розпродані за місяць до прем'єри.
 
"Депеш Мод" рік йшов у Харкові з аншлагами і ми раді, що цей проект дає нові імпульси молодій театральній сцені України, – говорить референт з культурних питань Goethe-Institut Фрідеріке Мьошель. – Завдяки подальшій співпраці з театрами Києва, Львова та Одеси ми зможемо показати виставу молодій зацікавленій українській публіці".
 
20 вересня – Київ. Київський академічний Молодий театр (вартість квитків — від 80 до 200 гривень)
23 вересня – Львів. Перший академічний український театр для дітей та юнацтва. Вистава відбудеться у рамках Міжнародного театрального фестивалю "Золотий лев-2016".
27 вересня – Одеса. Одеський театр юного глядача ім. Юрія Олеші.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розпочинаються гастролі "Депеш Мод"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі