Ексклюзиви
субота, 10 грудня 2016 09:00

В Україні народилися двоє лауреатів Нобелівського премії з літератури

Першим лауреатом Нобелівської премії з літератури став французський поет, есеїст та мистецтвознавець Франсуа Сюллі-Прюдом, Церемонія нагородження відбулася 10 грудня 1901 року у столиці Швеції Стокгольмі. На українську вірші Сюллі-Прюдома перекладали Микола Вороний, Михайло Драй-Хмара.

Український письменник Юрій Вінничук назвав французів Сюллі-Прюдома та Фредеріка Містраля останніми поетами-лауреатами, які творили класичним стилем. Усі наступні дотримувалися верлібру та білого вірша.

Серед відзначених Нобелівським комітетом літераторів домінує англійська. Російськомовних авторів шість - Світлана Алексієвич, Олександр Солженіцин, Михайло Шолохов, Борис Пастернак та Іван Бунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казка про вареники стала українським бестселером

Серед лауреатів не було українців.

"Ніхто з наших письменників поки що не зможе отримати премію з дуже простої, але поважної причини – жодного не перекладено на таку кількість мов, на яку було перекладено попередніх лауреатів", - продовжує Юрій Винничук.

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич Україну називає своєю другою батьківщиною, вона народилася у Івано-Франківську. У її романі "Чорнобильська молитва" зібрані спогади очевидців трагедії.

Більшість книг Алексієвич виходить у Європі. "Зараз в Росії не так багато читають серйозної літератури", - відзначила вона в одному з інтерв'ю. На перших прес-конференціях після нагородження заявляла, що "Крим і Донецьк - це окупація". Після цього втратила багато хороших друзів з Росії".

Минулого року Алексієвич відвідала Україну, щоб презентувати переклади своїх книг українською. Каже, що головна думка її творів, що будь-яка війна - це убивство.

  Білоруска Світлана Алєксєєвіч народилась в Івано-Франківську
Білоруска Світлана Алєксєєвіч народилась в Івано-Франківську

1966 року премію з літератури отримав ізраїльтянин Шмуель Йосиф Халеві Аґнон, який народився в галицькому місті Бучач . Його найвідоміші романи - "Весільний балдахін" і "Нічний гість". Премію він отримав за "за глибоко оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу".

  Нобелывський лауреат з літератури Шмуель Агнон Йосеф  у 1907-му переїхав з Галичини в Палестину аби не служити в армії
Нобелывський лауреат з літератури Шмуель Агнон Йосеф у 1907-му переїхав з Галичини в Палестину аби не служити в армії

В літературній номінації було два випадки відмов від премії. У 1958 році росіянин Борис Пастернак та француз Жан-Поль Сартр у 1964 році не захотіли отримати відзнаку.

Список претендентів тримають у секреті, його оприлюднюють за 50 років після нагородження. Переможця обирає Нобелівський комітет з 4-5 осіб вибраних з числа членів Шведської Академії. Лауреат отримує 10 млн шведських крон, це приблизно 24 млн. грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні народилися двоє лауреатів Нобелівського премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі