понеділок, 28 липня 2014 12:02

В Києві відкрилась "Галерея Висоцький"
14

Фото: Ярослава Вольвач

34 роки тому зупинилося серце відомого музиканта, композитора, поета - Володимира Висоцького. З нагоди вшанування пам'яті митця 25 липня о 12 годині на вулиці Воздвиженській 40 відкрилася перша у Києві "Галерея Висоцький".

В експозиції музею представлені десятки унікальных знімків актора, зроблених в 70-х роках минулого століття фотографом Аркадієм Гершманом. Фотографії робили для обкладинки платівок Висоцького, які випускала "Мелодія".

Як зауважує редактор проекту "Владимир Высоцкий: время, наследие, судьба" — Всеволод Ковтун - " Знімкам властива деяка квапливість, непрофесійність. Музикант знімався з звичайною, дешевою гітарою, хоча мав досить пристойні інструменти. На фотографіях помітні деякі помилки, зокрема очі провалені, профіль прилипає, фотограф чомусь використовує широкопольний об'єктив, тому обличчя виглядає дещо роздутим. Проте "Мелодію" мало хвилювали технічні помилки, їм був необхідний протокольний портрет."

"Всі негативи надані музею з приватної колекції Віри Олексіївни Гершман – вдови Аркадія Гершмана. У неї лишилися деякі плівки і знімки, нам пощастило їх дістати. У ті часи негативи з яких друкували фотографії для обкладинок платівок "Мелодії" рідко потрапляли до самого виконавця І де вони зараз встановити дуже складно" - переконує директор музею - Ганна Сухоставець.

Крім фотографій, на виставці представлені книжки, платівки, негативи, а як обіцяв Ігор Бровін – близький друг Висоцького,- "Треба до цієї експозиції додати пальто. Колись Володимиру подарували пальто яке йому не підійшло, він віддав його мені, так воно досі і висить у мене вдома."

Галерея не дарма відкрилася саме тут. Як зазначає дослідник історії Києва - Михайло Кальницький - "Висоцький мав пряме українське коріння. Дідусь барда - Вольф Высоцький приїхав в Україну з Білорусії. Здобув юридичну і економічну освіту,закінчив Київський інститут народного господарства. Вольф Шліомович служив у 165 піхотному Луцькому полку. В Києві він одружився з Дорою Бронштейн - уродженкою Житомира. Після народження 2 синів - Семена і Володимира, родина покинула Київ і переїхала в Москву. В Україні залишилася тільки бабуся Володимира Висоцького. Вона єдина підтримала музиканта у виборі майбутньої професії, тому він був частим гостем в її домі. Згодом Володимир Висоцький бував у Києві з гастролями театру на Таганці і своїми власними концертами" - не дивлячись на те що поет народився в Москві, весь його рід по батьківскій лінії тісно повязаний з Києвом.

"Перед відкриттям галереї необхідно було дещо від реставрувати вулицю, – зазначає директор музею Анна Сухоставец, – Воздвиженка - дуже гарна місцина, нажаль відвідувачі часто дзвонять і питають де ми знаходимось і як нас знайти. Ми б хотіли розвивати цей район Києва як культурний осередок.

Як обіцяють організатори – "Виставка буде постійно оновлюватися, а також в майбутньому плануються регулярні зустрічі прихильників, знавців творчості Висоцького і діячів культури на базі галереї".

Зараз ви читаєте новину «В Києві відкрилась "Галерея Висоцький"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі