Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2012 19:18

У Києві дитячий музичний театр можуть позбавити приміщення

У Києві дитячий музичний театр можуть позбавити приміщення
"Найпростіше – силою відібрати у найслабших: дітей і працівників культури", —- обурюється солістка театру Тамара Ходакова. Фото: ex.ua

Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва — може стати безпритульним, запевняє творчий колектив театру. Саме місцерозташування будівлі, що виконана в стилі конструктивізму 30-х років і донедавна була пам'яткою архітектури, відіграє вирішальну роль в сьогоднішній долі театру. Вже до кінця літа театр може втратити своє історичне приміщення, вважають працівники.

13 січня 2012 року Законом України № 4336-VI будівлю клубу "Харчовик" (в якій розташовано театр) було виведено з переліку пам'яток культурної спадщини з порушенням законодавчої процедури. Депутатів не було поінформовано про те, що в цій будівлі розташовано театр.

З того часу відбувається приватизація будівлі, і артисти працюють під загрозою продажу приміщення і виселення Театру. Офіційної відповіді від комісій з приватизації та комісії з культурі ВР  про подальшу долю Білосніжки, Тортіли та Айболіта немає, питання про продовження договору  оренди з міським управлінням культури також відкрите.

"Відбувається свавілля – весь історичний Поділ скоро перестане існувати  - Андріївський, Гостинний двір, тепер ми. Найпростіше – силою відібрати у найслабших: дітей і працівників культури", —- обурюється солістка театру Тамара Ходакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавці Андріївського узвозу на День Києва торгували на Контрактовій площі

Це стало причиною обурення та штовхнуло театральний колектив на відчайдушних крок  — вихід  на вулицю Києва. Символічна акція з вдягненими в свою робочу форму (костюми вистав) артистами пройшла сьогодні просто неба.

"Оперні та балетні вистави — репертуар нашого театру — не можуть відбуватися в жодному іншому приміщенні — нам потрібні велика сцена і оркестрова яма. Приватизація будівлі та виселення трупи театру призведуть до знищення унікального колективу, який нараховує 400 осіб — симфонічний оркестр, хор, солісти-вокалісти, балетна трупа", — розповідає режисер Оксана Тараненко.

У 2012 році театру виповнюється 30 років, в актуальному репертуарі понад 30 оперних та балетних вистав, вокально-симфонічних творів. За останні три роки глядацька аудиторія зросла в 4,5 рази. На афіші театру — прізвища більшості сучасних українських композиторів: Ю. Шевченко, І.Поклад, О. Білаш. Колектив з успіхом постійно виступає в кращих залах Японії, Швейцарії, Франції, Італії, Великобританії, Іспанії. Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва має лише один аналог у світі — дитячий музичний театр ім. Н.Сац у Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрили пам'ятник "Буровій вишці Бойка"

"Ми собі роботу знайдемо, а що буде з дітьми? Вони мають виховуватись на творчості класичних та сучасних  композиторів, а не попси. Якими виростуть люди, що в житті не бачили театру? Чи підуть такі люди в театр, якщо в дитинстві вони не знали, що таке опера та балет? Мені прикро та навіть соромно, що можновладці цього не розуміють", —  додає Олена Гребенюк, солістка театру.

Працівники театру вимагають провести перевірку факту порушення законодавства при вилученні будівлі заводу "Харчовик" з переліку пам'яток культури. Також вони звернулися до депутата Святослава Олійника (голова підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя — ред.) виступити із законодавчою ініціативою про повернення будівлі цього статусу.

Довідка:

Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва розташований в одній із унікальних палацових споруд, що входять до ансамблю старовинного Подолу. Саме на цьому місці в 19 столітті стояв великий двоповерховий будинок у стилі класицизму, що належав останньому київському війту А. Кисилівському. 1919 року цей будинок згорів, а вже до 1924 року його розібрали на цеглу. Зведена 1933 року будівля вирізнялася цікавими інтер'єрами, зручним сполученням приміщень різного призначення. Застосований при облицюванні вестибюлю мармур створював розкішне просторове враження, ознаки палацу.

Архітектор Шехонін належить до визнаних майстрів зодчества 20–30-х років, в історії української архітектури він залишив по собі помітний слід завдяки проектам численних будинків Києва, переважно для громадських зібрань. Споруда по вулиці Межигірській, 2, в якій розташовано театр, є пам'яткою архітектури періоду радянського конструктивізму, єдина громадська будівля з ознаками згаданого стилю.

Частина споруди, увінчана банею, – центр композиції.

Приміщення було добре відоме киянам ще й завдяки своїй оригінальній назві – "Харчовик", оскільки від початку призначалося для експлуатації як Будинок профспілки працівників харчової промисловості. Тут розташовувалися зали: театральна на 900 місць, кінозала на 230 місць, спортивна, Кругла зала, призначена для клубної роботи, а також бібліотека. Колись тут працювали: народний драматичний театр, капела бандуристів, хорова капела, клуб любителів кіно тощо. Різними формами роботи відзначався дитячий сектор. У статусі клубу працівників харчової промисловості будинок функціонував і в повоєнні роки.

Вже 15 років у цьому приміщенні працює Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва. Ще на початку (1998 року) було здійснено ремонт і добудовано оркестрову яму.

Наразі в глядацькій залі 420 місць, враховуючи й ті, що на балконі. Кругла зала під куполом часто використовується для проведення художніх виставок.
Зараз ви читаєте новину «У Києві дитячий музичний театр можуть позбавити приміщення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі