Ексклюзиви
четвер, 18 квітня 2013 12:35

Уперше в Києві покажуть короткометражки класиків українського кінематографа - Параджанова, Довженка, Муратової
9

Та, що виходить у море
Фото: Фото: dovzhenkocentre.org
Ягідки кохання
Дитина
Київські фрески

23 та 24 квітня у Києві покажуть дебютні та короткометражні роботи класиків українського кінематографа. До цієї програми увійшли найкращі дебюти, зняті в Україні протягом 1925-1973 років.

Масштабний проект "Великі Короткі Метри" ініціює Національний Центр Олександра Довженка та Державне агентство України з питань кіно.

"Деякі з цих фільмів показували років п'ять тому для студенсткої аудиторії в Інституті Карпена Карого, - розповідає Іван Козленко, заступник директора Національного центру Олександра Довженка - Зараз їх покажуть вперше на великому екрані. Ми зробили їхню оцифровку, трохи відновили".

Серед шістнадцяти відібраних стрічок слід виокремити роботи Романа Балаяна "Злодій", Миколи Мащенка "Дитина", Бориса Івченка "Антракт", Сергія Параджанова "Київські фрески", Кіри та Олександра Муратових "Весняний дощ" та інші.

Розпочне показ рання комедія Олександра Довженко "Ягідки кохання". Це один з перших із вцілілих його фільмів (перша робота режисера "Вася-реформатор" вважається втраченою). Фільм розповідає про перукаря Жана Ковбасюка. Він дізнається, що став батьком, але це не входить в його плани. Хоч кому б Жан не підкинув немовля, воно щоразу чудернацьким чином до нього повертається. Тільки коли Жан дізнається, що за дитину можна отримати матеріальну допомогу, знову знайти її вдається не так просто.

Короткометражний фільм Миколи Мащенка "Дитина" (1967) - одна з найцікавіших робіт режисера. Трирічну дівчинку Таню намагається порятувати радянський солдат і німецький. У фатальну мить дитя застигло між ними, ніби благає не стріляти одне в одного.

Перший фільм Віктора Греся "Хто помре сьогодні?", знятий 1967-го, заборонили до показу. Цензура вказувала, що в фільмі "не відображений у повній мірі звіриний оскал фашизму - ворога не могла мучити совість, у радянських бійців вигляд не геройський - їх, змучених, в брудних гімнастерках, ганяє по болоту німецький літак!". "Хто помре сьогодні?" - фільм-притча, озвучений лише звуком кроків втомлених подорожніх, скрипом воза, натужним диханням і мовою очей.

Головний герой цього фільму Кузьмич виводить поранених з оточення, люди вмирають від ран, спраги. Нарешті, коли вони наштовхуються на криницю, над ними зависає ворожий винищувач і починає ганятися за безсилими людьми, яким навіть ніде сховатися. Один з солдатів стріляє в літак, німецький льотчик стрибає з парашутом. Фашиста довго всмоктує в себе сіра гидка трясовина, і вмираючи він дивиться в очі тим, кого вбивав.

Також покажуть нездійснений фільм Сергія Параджанова за сценарієм "Київські фрески". Ці проби-етюди до фільму були показані у рамках ретроспективи творчості Параджанова на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені в 1988 році, після чого світова кінематографічна преса визнала їх "новаторським відкриттям" і "блискучим досвідом кіноавангарду".

Перша серія показів відбудеться 23 та 24 квітня о 19.00 в кінотеатрі "Київ". Друга серія показів стартує восени 2013 року та хронологічно охоплюватиме період з 1975 по 1990-і роки.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в Києві покажуть короткометражки класиків українського кінематографа - Параджанова, Довженка, Муратової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі