Ексклюзиви
пʼятниця, 29 серпня 2014 16:07

"Українським військовим треба закупити планшети", - доброволець Сергій Динаміт
7

"Якщо Росія сюди прийде, получить таку головну боль, що Чечня їй покажеться дєтськім лєпєтом,"- чую голос у навушниках. З чорно-білої світлини на мене дивиться чоловік середніх років із масивним срібним хрестиком на шиї. Поруч із фото підпис олівцем просто на стіні "Сергій Динаміт". Його та ще десятьох поранених у зоні АТО український художник Тарас Полатайко сфотографував і записав у Київському військовому шпиталі. Роботи склали благочинну виставку "Війна. 11 портретів", яку показують на першому поверсі Національного Художнього музею.

"Хотів, щоб були не тільки фотографії, але й голос. Людина слухає, що боєць розповідає, і в цей момент він на неї дивиться," - розповідає про свій задум Тарас Полатайко.

"Спершу було ніяково лізти у душу людині, яка лежить у ліжку з трубками по тілу. Коли пояснював, що це благодійний проект для допомоги АТО, хлопці одразу погоджувалися говорити. Ставив перше питання: що потрібно для АТО? Бійці могли представлятися, могли говорити анонімно. Мені було важливо не редагувати їхні слова, нічого не вирізати. Тому на аудіо записах чути і мій голос. Коли хлопці до мене трохи звикли, запитував, чи відчували страх на війні, як війна змінила їх. Від початку знав, що зніматиму портрети - тільки їхні обличчя. У мене не піднялася б рука показувати їхні каліцтва. Найбільше вразив Олег з Калуша, його позивний Днєпр. У нього у трьох місцях сильно прострілена кістка.Невідомо, чи він буде ходити. Але він каже, щойно вилікується, піде назад до хлопців." У Олега на шиї висить пластиковий хрестик - такий, які роздавали на Майдані біля барикад за пожертви. У інтерв'ю Полатайку Олег зізнається, що родина думає. Ніби він поїхав на заробітки, а не на війну. 

Кожен з11 бійців розказує, чого саме бракує на передовій. Одні скаржилися, що мали води, не могли помитися, інші казали, що не вистачало бронежелетів. Сергій Динаміт просить, щоб на зібрані гроші купили для військових планшети, щоб через супутник командування бачило і знало, де яка частина перебуває: "щоб не вели вогонь по своїх,"- додає боєць.

Після музею, ці фото будуть виставлені у клубі шпиталю. Це запропонувало саме керівництво лікарні. Полатайко хоче запросити на відкриття дівчат, щоб хлопці могли потанцювати.

Фотовиставка Полатайка є частиною благочинного проекту музею "Леви своїх не лишають". У його рамках будуть відбуватися музичні концерти та кінопокази. Зібрані кошти будуть спрямовані на допомогу військовим та музеям, що постраждали в зоні АТО.

Зараз ви читаєте новину «"Українським військовим треба закупити планшети", - доброволець Сергій Динаміт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі