Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 10:30

"Український фольк - від автентики до модерну"
5

29 листопада Київський академічний ансамбль української музики "ДНІПРО" відзначає свій 20-річний ювілей грандіозним концертом у великому залі Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського (консерваторія). З цієї нагоди ми публікуємо інтерв'ю з засновниками та солістами цього унікального колективу – заслуженими артистами України Оленою Кулик та Любомиром Матейко.

Ансамбль "Дніпро" впродовж двох десятиріч несе українську музику світу. Розкажіть про особливості вашого колективу.
Олена Кулик: Ансамбль "Дніпро" об'єднує самобутніх, високопрофесійних музикантів, кожен з яких зберігає і передає своїм мистецтвом витоки самого українства. За цей час ми випустили численні альбоми, в яких звучить українська традиційна народна та сучасна музика і пісня в авторських версіях та аранжуваннях: народні пісні, авторські, що стали народними, історичні балади, романси, календарні та обрядові солоспіви, інструментальні авторські композиції, фантазії, жартівливі, танцювальні мелодії… Для відображення широкого спектру українського національного мистецтва музиканти ансамблю використовують близько сотні інструментів – як суто народних, так і осучаснених.

Вас можна назвати "батьками" ансамблю (єдина і незмінна солістка, генеральний директор Олена Кулик і художній керівник, соліст-скрипаль Любомир Матейко). Чи важко керувати колективом впродовж багатьох років, тим більше, що кожний музикант є дуже талановитою творчою особистістю?
Любомир Матейко: Так, певні складнощі є, адже колектив, як дитина: з одного боку треба весь час контролювати , щоб усе йшло в правильному русі, з іншого – ансамбль в постійному творчому пошуку, його потрібно оберігати, стимулювати і надихати. Але це й є найзахопливішим! Кожен музикант в ансамблі "Дніпро" - соліст, він має величезні можливості для творчості, і в цьому наша сила. Звичайно, за ці роки були і складні часи, але нам вдавалось переборювати негаразди. В 2009 році ансамблю було надано статус "Академічний". Складність ще і в тому, що окрім того, що ми з Оленою опікуємось всіма потребами колективу, виконуємо адміністративні функції, вирішуємо всі питання – від стратегічних завдань до побутових дрібниць, - ми ще, як то кажуть, "граючі тренери". Завжди разом з артистами на сцені, як солісти – виконавці.

У вашому творчому надбанні є твір, який не має аналогів в українському культурному просторі - моноопера "Ті, що походять від Сонця". Які риси роблять його неповторним?
Олена Кулик: Це фольк-метаморфози в стилі українського модерну: цілісна композиція з окремих номерів, об'єднана єдиною ідеєю, сценографією та режисурою, в якій зливаються декілька жанрів – спів, інструментальна музика, хореографія, художнє слово та театралізована постановка. Музику до цього надзвичайного твору написав український композитор, заслужений діяч мистецтв України Володимир Павліковський, лібрето та режисура – народний артист України Василь Вовкун, костюми - лауреат національної премії ім. Т.Г. Шевченка Людмила Семикіна. В недалекому майбутньому ми плануємо зробити великий тур по Україні та за кордоном саме з монооперою "Ті, що походять від Сонця".

Ансамбль "Дніпро" не тільки дарує своє мистецтво українському народу, виступаючи на різних сценах країни - від дитячих шкіл до урядових концертів, але й багато гастролює. Як сприймають українську музику за кордоном?
Любомир Матейко. Дуже добре. Люди можуть не розуміти слів, але вони відчувають таємниці глибинної української культури. Після концертів до нас підходять глядачі, дякують та діляться своїми враженнями. Всюди, де ми були, а це Великобританія, Франція, Німеччина, Узбекистан, Канада, Нідерланди, Швеція, Португалія, Польща, Греція і ще багато-багато країн, українську музику зустрічали з великим захопленням.

Розкажіть, що буде відбуватися на святковому ювілейному концерті?
Олена Кулик: Це буде свято української музики і пісні від її життєдайних першоджерел до сучасних аранжувань та авторських композицій. Адже не випадково ювілейний концерт має назву "Український фольк - від автентики до модерну".
Прозвучать фрагменти багатьох програм ансамблю "Дніпро", створених впродовж 20-річної творчої діяльності. Живий звук, і тільки живий звук! Ми всіх запрошуємо долучитися до нашого свята і обіцяємо неймовірні враження і найяскравіші емоції!

Квитки можна придбати https://kiev.karabas.com/ua/ukrayinskij-folk-vid-avtentiki-do-modernu-yuvilejnij-koncert
Сайт Київського академічного ансамблю української музики "Дніпро": http://dnipro-art.com.ua/
Канал YouTube: https://www.youtube.com/user/ensembleDNIPRO

Зараз ви читаєте новину «"Український фольк - від автентики до модерну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі