Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 10:00

Українців-переможців 67-го Берлінського кінофестивалю привітав Ігор Янковський
5

  Український стенд – студенти інституту Карпенка-Карого та знімальна група фільму "Школа №3"
Український стенд – студенти інституту Карпенка-Карого та знімальна група фільму "Школа №3"

На 67-му Берлінському міжнародному кінофестивалі український документальний фільм "Школа № 3", створений у копродукції з Німеччиною, отримав Гран-прі в конкурсній програмі "Generation 14+" ("Покоління 14+"). Переможців привітав з успіхом - меценат Ігор Янковський, який виділив грант на поїздку знімальної групи фільму до Берліна.

"Я щиро радий і пишаюся, що Ваш талант, творче проникливе бачення драматичних подій на Сході України викликали емоційний відгук в умах і в серцях журі одного з найавторитетніших кінофестивалів світу, що і принесло заслужену нагороду Берлінале. Біль і співпереживання за долю людей, надія і очікування світу в Україні переплітаються в кадрах "Школи №3" - а ці почуття для мене мають велике значення", - зазначив Ігор Янковський.

  Творці фільму "Школа №3" Христина Лизогуб, Максим Наконечний, Георг Жено
Творці фільму "Школа №3" Христина Лизогуб, Максим Наконечний, Георг Жено

Українка Єлизавета Сміт і німець Георг Жено які є режисерами кінострічки "Школа №3" - показали нелегку долю підлітків з Миколаївки Донецької області. Влітку 2014 року цей населений пункт серйозно постраждав під час бойових дій за визволення Слов'янська. 13-річні хлопчики й дівчатка пережили війну, і в фільмі вони розповідають про своє життя, мрії і плани на майбутнє. Після прем'єри фільму в Берліні - в залі довго не вщухали оплески, а всі покази картини на кінофестивалі зібрали повні зали.

Незважаючи на те, що фільм "Школа №3" став єдиною стрічкою, що потрапила в офіційний конкурс Берлінале, в цьому році наша країна як ніколи широко була представлена на престижному Берлінському кінофестивалі. Багато в чому це стало можливим завдяки тому, що благодійний Фонд Ігоря Янковського та ГО "Ініціатива заради майбутнього" підтримали ініціативу Держкіно України та Асоціації кіноіндустрії України створити повноцінний Національний стенд на найбільшому в світі Європейському кіноринку, який щорічно проходить в рамках Берлінського кінофестивалю.

  Голова Держкіно України Пилип Іллєнко (у центрі) з українськими та італійськими продюсерами
Голова Держкіно України Пилип Іллєнко (у центрі) з українськими та італійськими продюсерами

У листопаді 2016 року для цих цілей Ігор Янковський перерахував за оренду стенду близько 450 тисяч гривень. Таким чином, Україна отримала можливість збільшити площу національного стенду з торішніх 4 кв. метрів до 24 кв. метрів. Український національний стенд зі слоганом "Ukraine is Your Destination", не тільки відрізнявся великою площею і унікальним дизайном, а й виконував функцію повноцінного "посольства" нашої країни в світі кіно. Протягом кінофестивалю він став майданчиком, на якому було проведено рекордну кількість зустрічей вітчизняних і зарубіжних кінематографістів, і навіть укладено кілька договорів про копродукції.

Також, Фонд Янковського та ГО "Ініціатива заради майбутнього" традиційно профінансували поїздку до Німеччини для участі в роботі 67-го Берлінського кінофестивалю групи молодих кінематографістів. Серед яких - шість студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенко-Карого та засновник Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Кирило Марікуца.

  Кирило Марікуца
Кирило Марікуца

Крім того, на Європейському кіноринку пройшли покази українських фільмів: "Мустафа" (режисер Ахмед Саріхаліл), "Слуга народу 2" (режисер Олексій Кірющенко), "5 терапія" (режисер Аліса Павловська), "Мир Вашому Будинку" (режисер Володимир Лерт ).

  Українські продюсери – засновники Асоціації кіноіндустрії України
Українські продюсери – засновники Асоціації кіноіндустрії України

Традиційно в рамках Берлінського міжнародного кінофестивалю відбувся урочистий прийом з нагоди презентації українського кіно на 67-му "Берлінале", організований Асоціацією кіноіндустрії України за підтримки партнерів. Неформальна зустріч допомогла налагодити партнерські відносини між українськими і зарубіжними представниками кіноіндустрії, і зібрала понад 200 кінематографістів з різних країн світу, які насолоджувалися музикою у виконанні соліста української рок-групи "Marakesh" Марка Гриценко.

Зараз ви читаєте новину «Українців-переможців 67-го Берлінського кінофестивалю привітав Ігор Янковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі