вівторок, 18 грудня 2012 16:05

Українську Біблію Далі вперше продали з аукціону

На благодійному заході для збору коштів дітям за лот заплатили найвищу ціну – 17 тисяч доларів

Колекційне видання Святого Письма з ілюстраціями Сальвадора Далі сьогодні можна побачити лише в експозиціях виставок у Національному музею історії України та одеському торговому центрі "Сади Перемоги". Минулої п'ятниці унікальну книгу, інкрустовану діамантом та дорогоцінними каменями, виставили на благодійний аукціон для збору коштів дітям, який у НСК "Олімпійський" організували ЮНІСЕФ, Посольство Іспанії та видання Forbes з нагоди 15-річчя Дитячого фонду ООН в Україні.

Фоліант у палітурці ручної роботи з натуральної шкіри містить 900 сторінок текстів Старого й Нового Завітів та репродукції зі 105 літографій Сальвадора Далі. Їх надруковано за найсучаснішими технологіями кольоропередачі. Оправа книги прикрашена позолоченим відливком підпису великого іспанського художника з коштовною інкрустацією. У світ вийшло усього 500 примірників Біблії Далі. Кожен із них має свій порядковий номер та унікальний набір інкрустованих дорогоцінних каменів (дізнатися деталі видання можна на сайті www.bibledali.com.ua чи за номером телефону (044) 209-30-51). На аукціон харківський видавець Біблії "Клуб сімейного дозвілля" виставив примірник з номером 97 — саме 1997-го почало роботу українське представництво ЮНІСЕФ. Й нинішній аукціон проводиться задля допомоги дітям – адже програми Фонду фінансуються за рахунок благодійних внесків окремих осіб, компаній, закладів та урядів.

- Я готовий почати рахунок, панове, - ліцитатор шукає очима, чи не піднялася рука у залі. Новий покупець зголошується у правому крилі — 5 тисяч! Це лише на сотню доларів більше, аніж коштує видання, замовлене на сайті видавця. Але оголошена ціна блискавично старіє: уже 7 тисяч готовий викласти чоловік по центру, а збоку дають 12 тисяч! За запальним торгом стежить уся зала, кожне оголошення нової ціни зустрічає оплесками.

Іще один крок аукціону – і ліцитатор тричі стукає молотком. Чоловік у центрі заплатив за Біблію Далі суму, яка у 3,5 рази перевищила її номінальну вартість – 17 тисяч доларів. Називатися не бажає. Його придбання — найдорожче на благодійному аукціоні, серед лотів якого були офіційна футболка іспанської футбольної збірної з автографами чемпіонів Європи 2012 року, намисто з білого та жовтого золота з 10 діамантами від Carrera&Carrera, іспанський різдвяний кошик та чотири картини українських художників. До речі, усього організаторам вдалося зібрати на благодійній цілі 33 тисячі доларів.

- У 1978 році, коли я прийшов на дипломатичну службу, творчість Сальвадора Далі була заборонена в Радянському Союзі, - розповідає російською 61-річний Хосе Родрігес Мояно. - Але як можна заборонити таке величне малярство! І сьогодні, коли я беру до рук Біблію, видану в Харкові, мене переповнює почуття гордості і за Іспанію, і за Україну. Адже цим виданням ви показали світові, що вмієте видавати книжки на найвищому технологічному рівні.

Пан Мояно приймає подарунок від переможця аукціону.

- Мені приємно, що разом із ЮНІСЕФ, видавництвом "Клуб сімейного дозвілля", Українським медіахолдингом, каналом СТБ ми піклуємося про дітей, - каже, слухаючи концерт естрадних виконавців. - Майбутнє дітей залежить від інвестицій у них сьогодні. Україна та Іспанія мають тривалі традиції співпраці у питанні захисту дітей. Колись, під час громадянської війни в Іспанії 1936-1939 років близько 5 тисяч іспанських дітей знайшли прихисток у Радянському Союзі, зокрема в українських родинах. Іще живі 15 свідків учасників того переселення, і тисячі їхніх нащадків. Іспанія ж, починаючи з 1986 року, щороку приймає на своїй землі 2-3 тисячі дітей з Чорнобильської зони та із малозабезпечених сімей.

Зараз ви читаєте новину «Українську Біблію Далі вперше продали з аукціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі