четвер, 23 квітня 2015 12:05

У видавництві внутрішній слоган: "котів багато не буває!" - стартував Книжковий Арсенал
11

Фото: Facebook.com

40 письменників і митців із 12 країн візьмуть участь у літературному фестивалі "Книжковий арсенал". Він стартував вчора 22 квітня у столичному "Мистецькому арсеналі". Триває вп'яте.

"Торік ми сумнівались, чи проводити Книжковий арсенал у такий час. Але кількість відвідувачів показала, що мистецтво якраз лікує, - каже директора Мистецького арсеналу Наталя Заболотна. - Багато світових зірок ще кілька років тому приїжджали до України з книжками на своїх мовах, а тепер прибули вдруге, щоб презентувати їх українською. Через 5 років хочеться, щоб Арсенал був відкритим у повному своєму обсязі. Щоб став музейним комплексом зі ще більшою динамікою. Сьогодні 10 років, як Арсенал був названий Мистецької установою. Зараз це тимчасовий простір, де ми не можемо тримати світові шедеври. Потрібно побудувати Арсенал".

У перший день ще перед відкриттям на Книжковому арсеналі вже кілька тисяч відвідувачів. Найбільше тісняться біля "Видавництва Старого Лева".

"До Арсеналу ми видали 22 книжки. Прямо з книгарні привезли "Ґудбай, імперіє. Розмови з Кахою Бендукідзе" Володимира Федоріна. І її вже добре сьогодні купували. Також побачила вже тут "36 і 6 котів" Галини Вдовиченко. Уявіть, що робиться, коли навколо тебе стільки котів. У нас тепер внутрішній слоган: "котів багато не буває", - розповідає керівник відділу маркетингу "Видавництва Старого Лева" Оксана Зьобро. - Сьогодні добре гребли "Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі". Це світовий бестселер, що місяць тому вийшов українською. Можна знайти й російською за 1,5 тис гривень. Наша - 300. З однією книжкою ніхто не йшов, брали пакетами."

Біля своїх книжок на високому стільці сидить шоу-мен Антін Мухарський. До Книжкового арсеналу видав 2 книжки. Одну дитячу – "Легенда про Квітозавра". Іншу скандальну й автобіографічну про розлучення зі Сніжаною Єгоровою на тлі Майдану "Розрив. Як я став "націонал-фашистом", покинув дружину та сімох дітей".

"Це намагання розібратися із своїм почуттями, тим, що робиться в країні. Книжка не провокаційна, бо там просто правда. Але люди не хочуть розбиратися, а створюють поверхові уявлення. Спілкуюсь із журналістами, а вони виривають одну фразочку і виносять у заголовок: "Падонок, негодяй, Мухарский кинув 7-ро дітей", - каже автор. - Це такий сеанс соціальної психотерапії, розмова із самим собою. Тепер раджу собі бути менш романтичним, більш дорослим, але у мене не виходить. Я вірю людям, жінкам, а потім трапляється таке, що не знаєш, звідки воно приходить. Моє життя наповнилось трагедійними фарбами. Вперше проходжу через це, не розумію, що мені робити, бо з усіх боків летять удари. Якась шекспірівська чи давньогрецька трагедія".

- Я купив нині книжку Дмитра Павличка. Вона була у мене в дитинстві, там гарні малюнки. Я досі можу процитувати ті вірші. "Кіт Мартин мишей не їсть, а за рибою аж плаче. За одну щупачу кість плем'я дав би він мишаче", - декламує Петро Троць. - Я вперше на Арсеналі. Хотів би тут купити все, але грошей не вистачить. Завтра куплю книжку Наталки Гуменюк "Майдан Тахрір". Мені цікавий репортажний стиль журналістів. Нещодавно прочитав нову книжку польського журналіста Павєла Пеньонжика про "Новоросію". Він від початку цих історій був на Донбасі. Був і з їхнього боку, і з нашого.

- А я хочу купити "Коран" українською мовою. Але він коштує 350 гривень. Мене усе цікавить, що пов'язане з ісламом. Це зараз дуже актуально, бо іслам поширюється у світі з надзвичайною швидкістю, - продовжує його дружина Ольга Дацюк.

Презентація "Корану" від видавництва "Основи" відбудеться у другий день фестивалю 24 квітня. Також сьогодні проходитимуть поетичні читання з Сергієм Жаданом, Ігорем Померанцевим, Дмитром Лазуткінм, Оксаною Забужко, Юрієм Іздриком, Андрієм Бондарем, зустріч із Віктором Шендеровичем, презентація книги Андрія Кокотюхи. Фестиваль "Книжковий арсенал" триватиме до 26 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У видавництві внутрішній слоган: "котів багато не буває!" - стартував Книжковий Арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі