середа, 18 січня 2017 15:46

У соцмережах поширюють жорсткі політичні карикатури
5

Український художник Євген Зельман створив серію політичних карикатур "А чого досяг ти?". Їх активно поширюють у соцмережі. Автор розповів Gazeta.ua про 5 малюнків.

 

Карикатура "Жодних одностатевих шлюбів в Україні бути не може"

"Я намалював цю карикатуру одразу після виступу Гройсмана щодо внесення антидискримінаційних поправок до трудового законодавства. Тоді він кричав, що в Україні ніколи не буде одностатевих шлюбів. Хоча жодного слова в поправках про шлюби не було. Більшість моїх художніх робіт - це люди, люди без одягу. Після цього малюнка було багато запитів у друзі від усяких придурків з так званих ЛНР і ДНР. Вони чомусь вирішили, що я страшенно ненавиджу владу і пристрасний прихильник Новоросії. Малюнок використовують багато ресурсів із дуже сумнівною репутацією. Ще до нього полюбляють дописувати діалоги та давати назви".

 

Карикатура "Старигани бешкетники"

"Це найперша робота зі своєрідного триптиху "Крим наш". Зроблена весною 2014-го. Тема - окупація Криму. Намалював Путіна з Медведєвим. Хотів сказати, що для них це просто ігри. Це те, від чого вони отримують задоволення. Завдяки цьому малюнку пройшла перша і найбільша хвиля "видалення з друзів". Тоді багато хто продовжував вірити, що Росія - то наші друзі. Одна жінка з Криму через цю роботу накатала заяву на мене в ФСБ. Писала, що вони мене викрадуть і посадять. Я її просто заблокував і забув. Хоча хотів би зустрітися з Путіним. Але винятково, щоб пристрелити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецькі карикатури часів Першої світової - фото

 

Карикатура "Запустили лисицю в курник"

"Тут пояснювати особливо нічого не треба. Цей малюнок полюбили численні групи в соцмережах вкладників збанкрутілих банків. Традиційно писали моралісти про те, що вона теж чиясь мати. Але ж це точно малюнок не з серіі "образ матері на початку ХХІ століття". Я завжди наголошую, що ніякі імена чи прізвища на роботах не вказані. У кожного свої асоціації. Тіло цієї жінки дофантазував, бо ж таких фото у вільному доступі нема. Багато хто підозрює, що вони самі мені доплачують. Кажуть, що роблю своїх героїв привабливішими, ніж у житті".

 

Карикатура "Діджей"

"Тут розкрив тему скандалу з так званими "аудіозаписами Онищенка". Показав ефективність його роботи у Верховній раді. Онищенко втік з України до Британії. Верховна Рада зняла з депутата недоторканність. Його підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку й продажу природного газу. Онищенко завдав збитків державі на близько 3 мільярди гривень. Коли малював, було актуально. Зараз про це не згадують. Як і про майже все інше. Деякі наближені до нього були розлючені. Навіть погрожували. Хоча у мене немає мети малювати непристойно".

 

Карикатура "Теплий верх - голий низ"

"А так я бачу велику "переговорщицю Надю", тут все алегорично. У грудні вона таємно відвідала Мінськ, де за посередництва ФСБ Росії зустрілася з ватажками ДНР і ЛНР Захарченком і Плотницьким. Досі не розумію, як могла в голову прийти така суперідея зустрічатися з гопниками. Кажуть, що чоловіки тут викликають навіть більше довіри, ніж вона. Але для мене один чорт — що собака, що хорт".

В квітні минулого року в Полтаві відкрили виставку карикатур. Із 200 різнотематичних робіт 36 малюнків - на російського президента Володимира Путіна. Художники уявили його в образі Наполеона, повара, який перемелює м'ясо, двірника, який замітає Україну.
Зараз ви читаєте новину «У соцмережах поширюють жорсткі політичні карикатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі