Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2014 19:28

У Нью-Йорку пройшла акція протесту через оперу про палестинських терористів

У Нью-Йорку пройшла акція протесту через оперу про палестинських терористів
Фото: The New York Times

У Нью-Йорку біля будівлі Метрополітен-опери пройшла акція протесту проти постановки опери "Смерть Клингхоффера", повідомляє The New York Times.

Близько 400 людей зібралися перед будівлею опери в день її прем'єри 20 жовтня. Вони тримали в руках плакати з такими написами, як "Ганьба!", "Тероризм - це не мистецтво" і "Зніміть расистську оперу". На їхню думку, постановники "Смерті Клингхоффера" виступають з антисемітських позицій і прославляють тероризм. До мітингу приєдналися громадські діячі та політики, зокрема колишній мер Нью-Йорка, республіканець Рудольф Джуліані і його однопартієць Пітер Кінг.

Представники Метрополітен-опера не вважають, що в опері є щось негоже. Загалом, публіка в залі зустріла "Смерть Клингхоффера" доброзичливо, зазначає The New York Times. Постановку мають намір показувати до 15 листопада.

"У кожного, хто подивився цю оперу, немає сумнівів, що вона не антисемітська. Вона ні в якому разі не звеличує тероризм. Це геніальний твір мистецтва, і його необхідно виконувати", - заявив "Бі-бі-сі" директор Метрополітен-опера Пітер Ґелб.

Оперу "Смерть Клингхоффера" у 1991 році написав американський композитор Джон Адамс. В її основі лежать події 7 жовтня 1985 року, коли чотири палестинця захопили італійське круїзне судно "Акілле Лауро" з 349 пасажирами на борту, яке рухалося з Олександрії в Порт-Саїд. Загарбники зажадали звільнити групу палестинців, що містилися в ізраїльських в'язницях. Один із заручників - 69-річний єврей Леон Клінгхоффер, використовує інвалідний візок, - був убитий і викинутий за борт.

Вперше "Смерть Клингхоффера" поставили в Брюсселі в 1991 році. Згодом оперу показали в Німеччині, Фінляндії, Новій Зеландії та США. Кілька запланованих постановок були скасовані через протести громадськості.

На рекламних постерах нинішньої постановки "Смерті Клингхоффера" в Метрополітен-опері міститься слоган "Подивися це. Потім вирішуй" (See it. Then decide).

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку пройшла акція протесту через оперу про палестинських терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі