Ексклюзиви
неділя, 01 вересня 2013 14:56

У Львові голим перформенсом бойкотували проти цензури у Мистецькому арсеналі
6

Фото: Фото: Ольга Швед

31 серпня у львівському Першому театрі для дітей та юнацтва на вулиці Гнатюка, 11 київська незалежна перформанс групаTanzLaboratorium  показала 20-хвилинну виставу-перформенс "ПостУкраїнське Тіло". Вистава відбулася у рамках "Дні мистецтва парформенс у Львові". Цей показ у Львові - Бойкот Мистецького Арсеналу у зв'язку з актом цензури на виставці "Велике і Величне". Виставка – частина перформенсів групи під назвою "Порнографічна Колекція"

"Кілька закритих виставок, цензурування книжок, спроби законодавчо нав'язати нормативи сексуальності, діяльність комісії з питань захисту суспільної моралі свідчать про наявність суспільного та індивідуального жаху не тільки перед іншим, але насамперед перед власним тілом. Мистецька практика групи здійснюється через роботу з тілом як носієм власної тілесної свідомості та тілесної уяви. Тіло не використовується в якості інструмента, але стає автором образу та критичним агентом для мислення", - кажуть про себе учасники TanzLaboratorium.

На сцену в абосютній тиші виходять три актори – чоловік та двоє жінок. Голови всіх поголені. Через кілька хвилин вони вже роздягнені, досліджують своє тіло, обмацують шкіру, намагаючись знайти щось. Ще за хвилину на сцені одна учаниця потім вони знову троє. Центр вистави – оголене тіло, пред'явлення його та відкриття. Воно не є об'єктом сексуального бажання, оголеність не видається пошлою чи занадто відкритою.

ТanzLaboratorium – незалежна перформанс-група, яка працює з часом у запропонованому, випадково знайденому або свідомо обраному місці. Мистецькою стратегією групи є існування у шпаринах між дисциплінами сучасного мистецтва. TanzLaboratorium бачить мистецтво як життєвий процес, що актуалізується перформативністю. Під перформативністю мається на увазі специфічний вид мистецької діяльності, який, так чи інакше, тематизує темпоральність. Мистецька практика групи здійснюється, в основному, через роботу з тілом як носієм власної тілесної свідомості та тілесної уяви.

Зараз ви читаєте новину «У Львові голим перформенсом бойкотували проти цензури у Мистецькому арсеналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі