пʼятниця, 24 червня 2016 11:50

У Крим привезли пам'ятник Катерині II

Пам'ятник російській імператриці Катерині II привезли в Сімферополь з підмосковного Жуковського і почали встановлювати 23 червня.

Про нову споруду повідомив заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов на сторінці у Facebook. "Катьку встановили", - коротко прокоментував подію Джелялов.

Поки що Катерина стоїть за великим парканом. Відкриття пам'ятника планується в кінці червня. Розташують у Центральному парку культури і відпочинку. Він там стояв з 1890 року. Бронзова імператриця у правій руці тримала скіпетр і розгорнуту карту Криму, ліва була скерований до міста. Монумент простояв до 1921 року. Навколо підніжжя були скульптури державних діячів катерининської епохи, які брали участь у приєднанні Криму до Росії.

Пам'ятник обійшовся майже у 50 млн російських рублів. Важить 7 тонн.

 

Нагадаємо, за правління Катерини II українські землі були повністю інтегровані до складу Російської імперії. Вона ліквідувала Гетьманат як систему управління Україною, знищила Запорозьку Січ. Цариця ввела кріпосне право, провела конфіскацію монастирських земель і маєтностей на наших територіях. Припинила дію місцевого права в Україні, запровадила виключно загальноросійські закони.

Бюст імператриці також хочуть поставити в Керчі.

Нещодавно російські окупанти Криму встановили у Сімферополі пам'ятник ввічливим людям, яким дарує квіти маленька дівчинка.

Зараз ви читаєте новину «У Крим привезли пам'ятник Катерині II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі