Ексклюзиви
середа, 17 вересня 2014 12:44

"У кожному радянському фільмі був грузин, добрий, але дебілуватий"

"У кожному радянському фільмі був грузин, добрий, але дебілуватий"

У харківському "Клубі сімейного дозвілля" видали роман грузинського письменника Дато Турашвілі "Покоління джинс. Втекти з СРСР". Книжка описує реальні події у листопаді 1983-го року. Аби втекти з Радянського Союзу шестеро озброєних грузинських чоловіків і одна жінка вимагали літак Тбілісі-Батумі прямувати до Туреччини. Однак екіпаж повернув його до Тбілісі. В результаті штурму лайнера спецпризначенцями, його звільнили. Двоє захоплювачів загинули.
Про книжку і стосунки з радянською владою автор розповів на львівському Форумі видавців.

Перше відчуття свободи з падінням Союзу пам'ятаєте?
- Я завжди не погоджувався з правилами радянської системи, тому свобода до мене прийшла раніше. Ми були студентами. Недалеко від Тбілісі є Давидо-Гареджійський монастир з містом у печерах і середньовічними фресками. Поруч був полігон радянської армії. Звідти стріляли по тому древньому комплексу і перетворили його на розвалини. Ми організували проти цього протест перед будівлею університету. Я виліз на підвищення і виніс свою першу промову, що росіяни знищують нашу культуру та історію. Нас було мало. Більшість - кадебісти у штатському. Кожен мітинг нас ставало все більше, тисячі. Мене водили на допити. Влада ж постійно годувала обіцянками, що приберуть з того місця полігон. Батьки говорили: ви нічого не доб'єтеся, по вас будуть стріляти, як і по нас, коли ми виходили на вулиці у 1956-му (В результаті масових мітингів в Грузії після викриття культу Сталіна Микитою Хрущовим на ХХ з'їзді КПРС померло 22 людини. - Gazeta.ua). Ми думали: "Як? На вулиці майже 21 століття. Хто у такі часи стрілятиме по живих людях?". Ми були наївними. Росії не має значення, який вік. Вона постійно живе в одному столітті. Так тривало моменту, поки ми не почали думати про незалежність.
Ваша родина постраждала від радянської влади?
- Я про це пишу нову книжку "Інший Амстердам". Батько моєї мами воював в Голландії. Одна версія - воював як радянський солдат проти Гітлера. Друга - на стороні фашистів, бо частина грузинів дивилася на них, як на визволителів. Бабця ж розказала, що дід там мав коханку. І перед смертю наказала не ховати її поруч з чоловіком, бо він їй зраджував з голландкою.
Після війни він повернувся до Москви. Його арештували. Звинуватили у зраді, бо ніби був у полоні в німців. Одинадцять років дід просидів десь у Сибіру. Повернувся хворим. Помер, коли мені було 5 років.
Тепер мама хвилюється, що я там про дідуся понаписую.
А Вам як писати про походеньки діда?
- Ну, закохалася людина, за що його винити? Для мене свобода, це визнати вільний вибір інших.
Але ця книжка не лише про дідуся. Для радянської молоді у моїй країні Амстердам був символом Заходу, свободи. Кожен молодий грузин мріяв туди поїхати. Поїхали після розвалу Союзу. Побачили, що і там не так легко. Вони відкрили іншу Європу, тому книжка називається "Інший Амстердам".
Як Союз змінив смаки грузинів, вплинув на їхню культуру?
- Цікаво, що в усіх республіках, крім самої Росії, давали більшу свободу в культурі. Це притаманне усім імперіям. Оскара Вальда можна було поставити у ірландському Дубліні, але не у Лондоні. В Тбілісі так само ставили вистави, які не могли з'явитися у Москві.
Гурт "Машина часу" свій перший альбом записали у Тбілісі. У місті був такий рок-фестиваль, що у Москві подібний важко було уявити. На центральному каналі телебачення щосуботи показували концерти "Led Zeppelin", "Pink Floyd", Міка Джагера. Це робилося спеціально, щоб люди не думали про головне. Як у цирку: щоб звір не злився, його смачним заманюють.
Образ грузина у радянській культурі, який він?
- У кожному радянському фільмі був грузин, добрий, але дебілуватий. Щоб потім говорити: як ви корумповані дебіли можете мати власну країну.
Маєте відчуття, що Грузія швидше просувається у плані євроінтеграції, ніж Україна?
- У деяких моментах - так. До Львова на Форум видавців я їхав через Варшаву. Ніч провів на польсько-українському кордоні. Українські митники три години носилися з моїм паспортом туди-сюди. З такими темпами Путін вас кругом дожене - як сказав наш посол. Влітку на кордоні з Туреччиною у Грузії був скандал. По всіх телевізійних каналах передавали, як люди 20 хвилин там стояли у черзі через великий потік з Туреччини.
Хабарі у нас взагалі не дають. Я з дитинства пам'ятаю, як створювався радянський міф, що грузини найбільш корумповані. А ми найшвидше з усіх пострадянських країн відмовилися від корупції.
Що досі заважає розвиватися вашій країні?
- Нема відчуття, що це твоє країна, нема відчуття єдиного суспільства. Люди звужують свою відповідальність до сім'ї. А те, що у під'їзді сміття - про це подбають інші. Європейці ж усвідомлюють, що ситуація в країні залежить від кожної людини.
Грузини шкодують за Саакашвілі?
- Ні, зараз у нього низький рейтинг. Може, з 25 відсотків його підтримують. Він зробив багато хорошого. Це надзвичайно енергійна і мобільна людина. Він ненормальний. Бо тільки ненормальна людина може так швидко змінити країну. Але він робив крок вперед, два назад, допускав великі помилки. Хотів усіх бачити у в'язниці. Тоді нові люди при владі самі вирішували долю людей, а не суд. А це повернення у Радянський Союз.

Зараз ви читаєте новину «"У кожному радянському фільмі був грузин, добрий, але дебілуватий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі