понеділок, 02 березня 2015 16:04

У Києві відкрили кінотеатр українського фільму
6

Фото: facebook.com/lirakinoteatr

"Грандиозный синематограф - кинотеатр "Лира" уже открыт. Комфортабельное помещение, усовершенствованная вентиляция, масса воздуха, богатое освещение, лучшие картины синематографа, под картиной играет симфонический оркестр, вежливая и предупредительная прислуга - все это послужит лучшим удобством для уважаемых киевлян",- таке оголошення у київських газетах з'явилося у вересні 1913 року. Саме тоді поблизу сучасної Львівської площі відкрили кінотеатр "Ліра". У 1937 його перейменували на "ім.Чапаєва". Сьогодні це найстаріший у Києві діючий кінотеатр. Через більше як сто років після відкриття він повертається до своєї історичної назви.

Від березня у "Лірі" (Київ, вул.  Велика Житомирська, 40)  показуватимуть винятково українські стрічки. У прокаті будуть і повнометражні ігрові фільми, і короткий метр, і документальні стрічки - усього 50 картин, які зняли за останні кілька років.

- Без залів і глядача, немає кіно, - каже на відкритті кінотеатру голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. - За останні кілька років ми побачили, що можемо випускати різножанрові фільми, які мають глядацький успіх, перемагають на міжнародних фестивалях. Залишається проблема - як спілкуватися із власним глядачем, адже залів бракує. Кожен екран, що дає час українському кіно, це формування власного культурного простору. Окрім 50 сучасних українських фільмів, є ще класика, яку також мало хто бачив. Усе свідоме життя живу під час кризи - вона буває більш або менш глибока. Тому треба шукати анти-кризові шляхи, такі як кінотеатр "Ліра". Колись у радянські часи були кінотеатри "повторного фильма". Зараз назріла потреба у такому кінотеатрі, бо фільм у прокаті іде 2-4, іноді 6 тижнів. А тоді люди питають: де можна подивитися фільм "Поводир" чи "Плем'я"?

- Мені пригадалась така історія: колись бізнесмени купили кінотеатр ім.Ватутіна, щоб показувати там українські фільми. Але показувати виявилося нічого, бо держава кіно не виробляла. Вони показували там якісь архівні стрічки і це швидко зійшло на пси, зараз на місці того кінотеатру кафе, - розповідає режисер Мирослав Слабошпицький. Його фільм "Плем'я" отримав близько 35 нагород на міжнародних фестивалях. У широкому прокаті був у вересні минулого року, але режисер каже, що люди і досі запитують, де можна переглянути стрічку. У "Лірі" "Плем'я" покажуть наприкінці березня. - Зараз маємо, що показувати - нове українське кіно відбулося. Цей кінотеатр дасть змогу кожному українцю зрозуміти, чи потрібне йому українське кіно, і змусить на чергових виборах запитати кандидата в депутати: що ти будеш робити для українського кіно?

Ідея створити кінотеатр українського фільму існувала давно в українських режисерів - Мирослава Слабошпицького, Валентина Васяновича, Дмитра Томашпольського та інших. Її підтримали у комунальному підприємстві "Київкінофільм". Назву самого кінотеатру ще не змінили - перейменуванням займаються у Київраді. Проте афіша на березень уже сформована. Зокрема сьогодні о 14.30 показують драму "Істальгія", а о 17.00 - біографічну драму "Параджанов".

Кожен фільм буде іти протягом місяця на різних сеансах. Щочетвегра у кінотеатрі будуть показувати українську кінокласику "Музей кіно": у березні це фільми Івана Миколайчука, Кіри Муратової, Романа Балаяна. По п'ятницях заплановані покази нових фільмів із представленням творчими групами. Ціна на квитки - від 10 до 25 гривень.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили кінотеатр українського фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі