вівторок, 01 грудня 2015 12:05

У Києві відбудеться прем'єра фільму "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії"

 

У четвер, 3 грудня, відбудеться прем'єра стрічки "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919". Показ пройде у столичному Будинку кіно, розпочнеться о 19.30.
Фільм представлять режисер Тарас Химич, автор сценарію історик Олександр Пагіря, а також голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919" - це новий погляд на Українську Галицьку Армію. Документально-ігровий фільм знятий яскраво, динамічно, відверто. Неоднозначна історія тих років показана з точок зору всіх сторін-учасниць - цей баланс допоможе поглянути на події 1918-1919-х по-новому. Сюжетна лінія створена на основі спогадів очевидців, - розповідають творці фільму. - Події розгортаються в період 1918-1919 років, коли Австро-Угорська імперія доживала свої останні дні. Поляки, українці, чехи, угорці та південні слов'яни готувалися до проголошення незалежності своїх держав.

Для українців вирішальним стає 1 листопада 1918 року, саме цього дня розпочинається повстання українських військових з лав добровольчого Легіону Січових Стрільців. Результатом стало проголошення самостійної держави на етнічних українських землях. Глядач побачить, яким чином розгорталися події на Галичині: стосунки з відродженою Польщею; загроза з боку більшовиків, які насували з Сходу; намагання Європи створити "санітарний кордон". А на тлі цього — історії людей, які в той чи інших спосіб стали свідками важливих подій, були їхньою рушійною силою або ж навпаки мовчазними спостерігачами".

Це - перший в Україні документальний фільм, знятий з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K, що забезпечує підвищену чіткість зображення. Над фільмом працювала команда Львівської студії "Invert pictures". У постановці боїв та відтворенні батальних сцен допоміг ветеран російсько-української війни Володимир Правосудов, а також військово-історичний клуб "Повстанець" (м. Київ). Ініціатором створення фільму є громадська організація Українська Галицька Асамблея, у рамках проекту documentary.org.ua.

Трейлер:

Зараз ви читаєте новину «У Києві відбудеться прем'єра фільму "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі