Ексклюзиви
середа, 27 квітня 2016 17:15

У Києві презентували кримськотатарський джаз
17

Фото: Анастасія Горностай

25 квітня у столичному клубі Atlas український джазовий піаніст і композитор Усеїн Бекіров представив свій дебютний альбом Taterrium.

На одній сцені виступили 17 провідних музикантів України – Усеїн Бекіров, Джамала, Лаура Марті, Ігор Закус, Іванка Червінська, Віктор Павлік, Shanis, Олексій Сагітов, Олександр Муренко, Андрій Воробйов, Армен Костандян, Євген Уваров, Максим Кондратенко, Дмитро Хорошун, Сергій Сидоренко, Богдан Гуменюк, Олександр Мельник.

Крім композицій із альбому, на концерті прозвучали українські народні мелодії з проекту Jazz Kolo Ігоря Закуса і Іванки Червінської, кавери на Чака Хан і Лізу Стенсфілд у виконанні Shanis, Englishman in New York Стінга в інтерпретації Віктора Павліка і його безсмертний хіт "Ти подобаєшся мені" у джазовій обробці. Вперше на цьому концерті разом із Усеїном виступила Лаура Марті, а Джамала і Усеїн – знову разом виконали старовинні кримськотатарські народні пісні у джазовій обробці. Тим і цікавий джаз – в ньому поєднуються традиції різних народів, різні стилі і напрямки музики, - із абсолютно новим, новаторським прочитанням.

На цьому вечорі в "Атласі" були і давні прихильники джазу, і люди, які тільки починають цікавитися багатою джазовою культурою.

Таміла Ташева, координатор суспільної організації "Крим. SOS":

Я вважаю Усеїна Бекірова один із найкращих клавішників і джазових музикантів України. Це був дивовижний концерт. Крім того, що Усеїн презентував свій альбом, він ще й зібрав на одній сцені не просто своїх друзів, а кращих музикантів України, яких зараз можна послухати лише по одинці. А коли на сцені збирається так багато професіональних музикантів – бути присутніми на такому концерті одне задоволення. Усеїн Бекіров мені близький ще й тому, що він кримський татарин, він грає і обробляє кримськотатарську аутентинтичну музику, накладаючи на джазові мотиви. Я захоплююся ним – людиною і музикантом.

Анатолій Вексклярський, DJ, радіоведучий, музикант:

Найбільше мені в цьому концерті сподобалась колаборація із музикантами. Наприклад, я відкрив для себе Олександра Муренко. Мені весь час казали, що Мурік класний барабанщик, і вчора я нарешті зрозумів, в чому його геніальність. Ще раз впевнився, який чудовий тромбоніст Саїд – Олексій Сагітов, вразив трубач Сергій Сидоренко, саксофоніст Богдан Гуменюк – взагалі вся духова секція. Цим концертом Бекіров довів, що він не тільки один із найкращих джазових піаністів України, але й видатний менеджер, бо зібрати стільки класних музикантів, щоб записати альбом і зіграти його на сцені – це теж треба мати талант.

Валентина Ковальова, киянка

Я дуже люблю джаз. Намагаюся не пропускати жодних концертів джаз-музикантів у Києві. Пару разів їздила на джаз-фест у Львові. На концерт Усеїна Бекірова потрапила вперше. До цього лише траплялося чути його на різних фестивалях у складі різних гуртів. Концерт навіяв ностальгію за дитинством. Особливо, коли на сцену вийшов Віктор Павлік. Він заспівав "Ти подобаєшся мені". Під цю пісню і під його "Яну" я засинала малою.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували кримськотатарський джаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі