Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2015 15:42

У Києві показали унікальні японські гравюри "ханґіґа"
30

Фото: Валерія Радзієвська

 - Це ж скільки сил треба, щоб вирізати кожну стеблину, - дивується художниця 27-річна Наталя. У музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків дівчина оглядає виставку гравюр японського художника 71-річного Цудзен Накаджіма.

Кілька десятків кольорових гравюр "ханґіґа" - традиційно для японського мистецтва мінімалістичні і водночас деталізовані. Цю назву художник придумав сам у 2007 році і запатентував. Найтонші контури зображення художник вирізьблює на дерев'яній дошці, яку називає своїм "пензлем". На дошку пошарово накладаються фарби різних кольорів для досягнення складного зображення. Ця робота потребує багато зосередженості і напруженості. Причому майстер особисто займається кожним етапом створення гравюри: він і художник, і різьбяр, і друкар.

На якість відбитка впливають матеріали та інструменти, і навіть погода та настрій автора. На створення одного гарного відтиску витрачається мінімум один день. Хоча це і відбиток, але на відміну від масового виробництва, кількість робіт, які можуть бути створені протягом року, надзвичайно мала.
Для японців поняття прекрасного включає складові - "вабі" - простота, "сабі" - присмак старовини, "міябі" - витонченість, "юґен" - інтуїтивність і "кійоі" - чистота.

- Японці люблять прозорість і зрозумілість, яка закладена самою природою в нашому народові, - каже Цудзен.

Виставка називається "Спогади з Японії", однак сам майстер не бачить у ній ностальгійності.

- Образи, пейзажі, деталі побуту, які зображені на моїх гравюрах, можна знайти в Японії зараз, і вони не зникнуть з Японії в майбутньому.
Мати Цудзена Накаджіма була донькою майстра традиційного японського лакування. Свої перші гравюри на дереві Цудзен створив у 16 років. Потім розробив власний метод гравюри на дереві. У техніки ханґіґа немає наступників, кажуть фахівці, це мистецтво однієї людини. 

Зараз ви читаєте новину «У Києві показали унікальні японські гравюри "ханґіґа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі