Ексклюзиви
середа, 22 жовтня 2014 18:00

"У часи воєн література завжди була в розквіті" - поетеса
18

Фото: Ольга Богачевська

Автори з 13 країн беруть участь у Міжнародному поетичному фестивалі "Terra poetica". 20 жовтня він стартував у столичному театрі Франка. Поетичні читання відбуваються також у Рівному, Житомирі та Острозі. Фестиваль є конкурсним.

"Дехто може сказати, що є абсурдом у дуже не прості часи для України організовувати міжнародне дійство. Але був період національно-визвольних змагань, Друга світова війна, а література була в розквіті, - каже засновниця фестивалю і поетеса Леся Мудрак. Одягнена у чорно-білу сукню з мереживом. Тримає в руках велике червоне яблуко. - Не випадково принесла яблуко. Не хочу, щоби це було яблуко розбрату, а любові, спокуси, яке було зірване в саду України-Раїни-Раю.

Віддає яблуко міністру культури Євгену Нищуку, щоб той передав його європейцям.

"Зараз дуже важливо постати перед Європою і світом у найкращому обличчі. У найскладніші моменти Майдану і зараз, коли відбувається війна на сході, там практично щодня народжується поезія. Україна як нація ментально чи є найбільш чуттєвою до поетичного рядка. Ми й справді поетична держава, - пояснює Євген Нищук.

Ведучі церемонії відкриття Соломія Вітвіцька та Анна Заклецька одягнули довгі сукні до підлоги та вінки. Вели церемонію українською та англійською мовами.

На думку поета Бориса Олійника у нинішні часи в Україні повинна панувати поезія.

"Прозою тут далеко не заїдеш. В Україні мову за царату забороняли 34 рази. Але вона виживала. Передосновою нашою була пісня. Тільки зареєстрованих було 200 тисяч. То чи можна було заборонити мову, коли таке багатство пісні? Народ мислить через пісню, тому і наш світовий геній, великий син великого українського народу виходив з цієї пісенної стихії, - вважає поет Борис Олійник. - В Україні не так легко щось організувати. В українців сидять такі риси: козацька вольниця з виходом на Нестора Махна або трішечки на городі обкопався і щоб я нікого не займав, і ти мене не займай. Але якшо українця вивести з рівноваги на стан війни, то не доведи Господи, щоб з ним зустрівся будь-який ворог."

Переможця фестивалю визначатимуть журі та глядачі смс-голосуванням. Учасник від України поет Ігор Павлюк прочитав вірш про Нестора Махна. Називає себе продовжувачем традиції Байрона і Єсеніна.

"Безмежне волосся…
Париж легендарний.
Вечір.
Він –
Декоратор на кіностудії.
Сена тремтить – як целка.
Далеко-далеко степ український.
Південний Буг…
Мов ноги довгі на плечах.
Неорганічно…
У виногреті – чужа виделка."

Учасниця від Великої Британії Гіларі Шірз прочитала вірш про Голодомор.

"Вони звуть нас "кулаки", забрали в нас все," - читає британська поетеса англійською зі сцени.

Фестиваль "Terra poetica" триватиме до 24 жовтня. Тоді нагородять переможців конкурсу.

Зараз ви читаєте новину «"У часи воєн література завжди була в розквіті" - поетеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі