Ексклюзиви
четвер, 16 квітня 2015 09:30

"Тиждень українського кіно" провели в Парижі Фонд Ігоря Янковського і КМКФ "Молодість"
6

Меценат Ігор Янковський, Міністр Павло Клімкін, директор "Молодості" Андрій Халпахчі
Прес-конференція, Відкриття "Тижня українського кіно", Париж
Голова Держкіно Ф. Іллєнко, директор "Молодості" А. Халпахчі, екс-президент Грузії М. Саакашвілі, С. Сухіна, меценат І. Янковський
Відкриття "Тижня українського кіно" в Парижі La Filmoteque du Quartier Latin
Екс-президент Грузії М. Саакашвілі, Посол О. Шамшур, Т. Імангулов, меценат І. Янковський

З 8 по 14 квітня Фонд Ігоря Янковського і КМКФ "Молодість" за підтримки Міністерства закордонних справ України та Держкіно провели в Парижі "Тиждень українського кіно".

Організатори вирішили познайомити французьку публіку як з новою генерацією українських кінематографістів, в тому числі творців документальних стрічок про Євромайдан, так і з класикою вітчизняного авангарду, німими фільмами кінця 20-х років, які невідомі в світі.

У програму "Тижня українського кіно" в Парижі увійшло краще сучасне і класичне українське кіно, а також найяскравіші короткометражні фільми 44-го кінофестивалю "Молодість", а саме: "Поводир" Олеся Саніна, "Брати. Остання сповідь" Вікторії Трофименко, документальні фільми: "Український аргумент" Сергія Маслобойщикова та "Чорна зошит Майдану", і два відреставрованих німих фільми 1929 року - "Шкурник" Миколи Шпиківського і "Весна" Михайла Кауфмана.

На прес-конференції в Українському культурному центрі "Тиждень українського кіно" міжнародній пресі представили Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, засновник ВБФ "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, генеральний директор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі, директор Національного Центру Олександра Довженка Іван Козленко.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін подякував організаторам "Тижня українського кіно" в Парижі і зазначив, що фільми, привезені до Франції, відображають українське сприйняття реальності, а найголовніше, демонструють відданість нашої країни європейським цінностям. У свою чергу засновник фонду "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський підкреслив: "Стратегія діяльності нашого фонду – це підтримка талановитої молоді. Тому ми вже кілька років проводимо Всеукраїнський конкурс дитячого малюнку, Національний конкурс короткого метру в рамках КМКФ "Молодість", просуваємо роботи талановитих хлопців за кордоном. Минулого року ми з великим успіхом провели Дні українського кіно в Мюнхені".

Увечері того ж дня в La Filmotheque du Quartier Latin відбулася прем'єра фільму-відкриття "Тижня українського кіно" в Парижі – стрічки "Український аргумент", яку представив режисер Сергій Маслобойщиков. На прем'єру крім французьких шанувальників кіно та представників української діаспори, прийшов і екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.
Завершився вечір відкриття урочистим прийомом на честь українського кінематографу, організованим Фондом Янковського, в будинку всесвітньо відомого актора Ален Делона.

Серед гостей вечора були: посол України у Франції Олег Шамшур, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, французький філософ, головний редактор журналу "Philosophie magazine" Мішель Єльчанінов, директор Кіноринку Каннського кінофестивалю Жером Пайар, зірка французької електронної музики, лідер групи Space Дідьє Моруані і відома українська співачка Джамала, французька актриса, яка була головою журі "Молодості" Флоранс Дарель, сценарист і режисер Жером Енріко.

 

Зараз ви читаєте новину «"Тиждень українського кіно" провели в Парижі Фонд Ігоря Янковського і КМКФ "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua