Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2014 16:20

Балет "The Great Gatsby" поставили за 1 мільйон доларів
29

Фото: Ольга Каменєва

"Через репетиції, нема часу з донькою "Вінні-Пуха" подивитися",- каже Денис Матвієнко перед прем'єрою балету "The Great Gatsby". У києві виставу показали 28 і 29 жовтня у палаці "Україна". Матвієнко виконав головну роль у виставі - багатія Джея Гетсбі, його кохану Дейзі зіграла дружина Дениса Анастасія.

З початку вересня репетирували щодня з одним вихідним на тиждень. На цей період до Києва приїхали і солісти з Маріїнського театру у Санкт-Петербурзі, і танцівники американської балетної трупи "Complexions", якою керує Дуайт Роден.

Кілька місяців американець Дуайт Роден писав лібретто до балету. Як каже сам хореограф, він зробив "деконструкцію" сюжету роману Френсіса Скотта Фіцджеральда. Як результат, балет починається зі сцени у підвалі - підпільному клубі, де наливають заборонений у часи "сухого закону" віскі. Заправляє цим бізнесом Меєр Вулфшейм, якого у постановці блискуче танцює Кліфорд Уільямс із трупи "Complexions". Щоразу, коли цей персонаж з'являється на сцені, він ламає хід сюжету, додає йому містичності. Пишна вечірка у домі Гетсбі закінчується тим, що гості гойдаються на величезних люстрах, що спускаються зі стелі. А сам господар весь час згадує свою кохану Дейзі. Напругу музики і динамічність хореографії підкреслює відео-ряд. На екрані постає то профіль головного героя, то образ Дейзі, то вид на розкішний будинок Гетсбі.

За словами Олени Матвієнко, продюсера постановки, на зйомки відеопроекції витратили чимало грошей. "Ми пішли шляхом не економити на якості. Усе, що глядач побачить на сцені - декорації, відео, костюми, музика - створювалося спеціально для цієї постановки. Коли робиш незалежний проект, доводиться за все платити, тому бюджет балету уже перевищив мільйон доларів."

Музику для постановки написали Костянтин Меладзе та Юрій Шепета. Меладзе зізнається, що вперше взявся написати музику до балету, хоч і не втримався і додав кілька композицій із вокалом, щоб підсилити емоційний вплив на глядача. Саме таким емоційним вибухом і закінчується перша дія: Гетсбі і Дейзі танцюють удвох, на екрані з великої чашки виливається чай, а співачка Таша Круз виконує потужну і проникливу арію про кохання.

У другій дії настрій музики змінюється. Перед глядачами інший бік Нью-Йорка - темний гараж, де зустрічаються коханці Міртл та Том. У цих мінімалістичних і похмурих декораціях відбудуться найдраматичніші події вистави: автокатастрофа і, власне, трагічна роз'язка сюжету.
"Цей балет про те, що не треба втрачати віру. Треба мріяти, бо тільки у мріях людина вільна. А також про те, усі гроші світу не варті кохання,"- каже Денис Матвієнко.

Після прем'єри у Києві балет "The Great Gatsby"покажуть 31 жовтня в Одесі, потім відбудуться покази у Санкт-Петербурзі та Москві. У лютому постановку знову привезуть у столицю, а потім український проект презентують у Європі та Сполучених Штатах Америки.

Зараз ви читаєте новину «Балет "The Great Gatsby" поставили за 1 мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі